494
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για τις νέες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ | Τwitter/PrimeministerGR

Μητσοτάκης: «Ανάσα» στην αγορά έως €6,5 δισ. από τη νέα ευελιξία στο ΕΣΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 18:28
Ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής για τις νέες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ
|Τwitter/PrimeministerGR

Μητσοτάκης: «Ανάσα» στην αγορά έως €6,5 δισ. από τη νέα ευελιξία στο ΕΣΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 18:28

Αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων και πρωτογενούς τομέα, εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση κατόπιν επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός  με αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης  ζήτησε τις απόψεις των υπουργών για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την πρόσθετη ευελιξία ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στήριξη των ανέργων, καθώς και του πρωτογενούς τομέα, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που -οπως είπε- «αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Εξασφαλίστηκε επίσης και η χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η κοινοτική χρηματοδότηση

Οπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα που είχε εκφράσει σε επιστολή του προς την αρμόδια ευρωπαία Επίτροπο για μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ το τρέχον έτος, έγιναν όλα αποδεκτά.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, «ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια».

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν  από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Με την εξέλιξη αυτή», τόνισε, « δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα».

Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον, τόνισε, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων, κατέληξε στη σχετική δήλωσή του ο Πρωθυπουργός .

Στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...