258
Λίγη δροσιά ψάχνουν απεγνωσμένα μικροί και μεγάλοι στην Αυστραλία | EPA

Ψήνονται στην Αυστραλία: ζέστη-ρεκόρ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 13:18
Λίγη δροσιά ψάχνουν απεγνωσμένα μικροί και μεγάλοι στην Αυστραλία
|EPA

Ψήνονται στην Αυστραλία: ζέστη-ρεκόρ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 13:18

Ψήθηκε στον… φούρνο η Αυστραλία τον Δεκέμβριο, τον θερμότερο στα χρονικά της χώρας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ.

Η θερμότερη μέρα ήταν η 27η Δεκεμβρίου, με το μέσο όρο θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα να φτάνει τους 40,19 βαθμούς Κελσίου. Ηταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Δεκέμβριο και η δεύτερη θερμότερη μέρα στα χρονικά για όλους τους μήνες.

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, που ξεκίνησε τέλη Νοεμβρίου, συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Την Τετάρτη, η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα σημειώθηκε στην Ταρκούλα, στη νότια Αυστραλία, όπου το θερμόμετρο έφτασε στους 48,7 βαθμούς.

Παράλληλα, στο Γουάιτκλιφ της Νέας Νότιας Ουαλίας, πολιτεία όπου ανήκει και το Σίδνεϊ, το θερμόμετρο έφτασε, το μεσημέρι, τους 48,2 βαθμούς, ενώ το βράδυ έπεσε στους 27…

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα ξεκίνησε, σε όλη τη χώρα, στα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίστηκε και μέσα στον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τονίζοντας ότι η διάρκειά του είναι ασυνήθιστη.

Θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου ταλαιπωρούν ολόκληρη την Αυστραλία

Ολες οι αυστραλιανές πολιτείες και εδάφη επηρεάστηκαν από το κύμα καύσωνα και πολλές περιοχές κατέγραψαν την υψηλότερη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο με κάποιες μάλιστα περιοχές να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα παλαιότερα ρεκόρ τους.

Οι μετεωρολόγοι εξήγησαν ότι η μέση θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, τον Δεκέμβριο του 2018, ήταν 2,3 βαθμούς υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο για τα έτη 1961-1990.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο διαρκεί από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 21 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...