379
«Καλύψαμε μια διαδρομή 115 ημερών για να αποκτήσουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και η διαδρομή μας προς την ένταξη δεν θα πρέπει να πάρει δεκαετίες», ήταν το μήνυμα του ουκρανού προέδρου | president.gov.ua

Ζελένσκι: Τώρα δεν είμαστε πια κοντά, είμαστε μαζί με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 19:17
«Καλύψαμε μια διαδρομή 115 ημερών για να αποκτήσουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και η διαδρομή μας προς την ένταξη δεν θα πρέπει να πάρει δεκαετίες», ήταν το μήνυμα του ουκρανού προέδρου
|president.gov.ua

Ζελένσκι: Τώρα δεν είμαστε πια κοντά, είμαστε μαζί με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 19:17

Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον πορεύονται «μαζί», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την αποδοχή της υποψηφιότητας της χώρας του από τις Βρυξέλλες.

«Τώρα, δεν είμαστε πια κοντά. Τώρα είμαστε μαζί», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο –όπου μία σημαία της ΕΕ τοποθετήθηκε δίπλα στην ουκρανική–, χαιρετίζοντας την έναρξη του νέου κεφαλαίου στην ιστορία των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ. Πρόκειται για «μια μεγάλη τιμή και μια μεγάλη ευθύνη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να υλοποιηθούν οι «φιλοδοξίες» της Ουκρανίας.

«Καλύψαμε μια διαδρομή 115 ημερών για να αποκτήσουμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και η διαδρομή μας προς την ένταξη δεν θα πρέπει να πάρει δεκαετίες. Οφείλουμε να πάρουμε γρήγορα το δρόμο», είπε ακόμη ο ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ουκρανία μάχεται (…) για να είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία ζήτησε επισήμως την ένταξή της στην ΕΕ πέντε ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Τα 27 μέλη της ΕΕ έκαναν δεκτή την υποψηφιότητά της στις 23 Ιουνίου.

Ο Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ υπέγραψαν μια κοινή δέσμευση συμβολίζοντας την ενότητα των τριών κλάδων της εξουσίας στις προσπάθειές τους για ένταξη στην ΕΕ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Τουρκίας και χωρών των Βαλκανίων, κυρίως εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων αναφορικά με το κράτος δικαίου και την οικονομία των υποψήφιων χωρών.

Φον ντερ Λάιεν: Πιστεύω στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας

Νωρίτερα, στο ουκρανικό κοινοβούλιο είχε απευθυνθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως πιστεύει «στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας».

Πρόκειται για «το δικό σας μέλλον και μόνο εσείς μπορείτε να το πραγματοποιήσετε. Μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και αυτή θα είναι η απόλυτη νίκη σας. Μια ελεύθερη και ζωντανή Ουκρανία. Μια κυρίαρχη Ουκρανία, που επιτέλους επανενώθηκε με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια», υπογράμμισε.

Αναφερθείσα στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», στον οποίο, όπως είπε «οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται γενναία». «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επικρατήσετε», διεμήνυσε η ευρωπαία αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...