413
Ζωγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου από την έκθεση «Ζευς και Αθηνά» |

«Ζευς και Αθηνά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 13:13
Ζωγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου από την έκθεση «Ζευς και Αθηνά»
|

«Ζευς και Αθηνά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 13:13

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου φιλοξενεί την έκθεση του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου «Ζευς και Αθηνά», από 20 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2019. Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» (Α.Σ.Κ.Τ.). Από το 2016 είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του, είναι οι εξής: «Το Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο» στο Λουτρό των Αέρηδων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, «Τάλως – Αναπαραστάσεις του Τεχνητού Ανθρώπου» στο café του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και «Ισχύς μου η Αγάπη του Λαού» στο Μουσείο Βορρέ. Συνεργάζεται με την «Athens Review of Books» και με την ολλανδική De Groene Amsterdammer. Εργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακολουθώντας το πρότυπο των Ελλήνων που, από τον 8ο π.Χ. έως τον 5ο π.Χ. αιώνα μετέπλασαν τα ανατολικά πρότυπα της Ασίας και της Αιγύπτου, οι εκδοχές μιας νέας Γεννήσεως της Αθηνάς από την κεφαλή του Διός του 21ου αιώνα, δεν πρέπει να θεωρηθούν ρηξικέλευθες και επ’ ουδενί επαναστατικές. Με επίκεντρο την αίθουσα που περιέχει τον αρχαϊκό αμφορέα του Εξώμβουργου που εξεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από την κεφαλή του Δία, κεντρικό έργο της έκθεσης είναι το τετράπτυχο με το ίδιο θέμα.

Εχοντας λοιπόν ως κεντρικό άξονα τη γέννηση, στις λοιπές δυο αίθουσες παρουσιάζονται δύο εξίσου σημαντικά στάδια του ανθρώπινου βίου: η ακμή και τέλος ο θάνατος.

Στο τρίπτυχο των «Τριών Αυτοκρατόρων» που εξεικονίζουν την ζωτική ακμή, τη μεσημβρία, το απόγειο της σοφίας, της ισχύος και του κάλλους του ανθρώπινου βίου. Σε αυτό το έργο παρουσιάζονται μορφές βασισμένες στους τρεις κορμούς των ρωμαίων στρατιωτικών από μάρμαρο, οι οποίοι εκτίθενται στο αίθριο του Μουσείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον καλλιτέχνη έχουν οι απεικονίσεις μαχών επί των ρωμαϊκών θωράκων, εν είδει εικόνων εντός εικόνων.

Τέλος, στο τρίτο σκέλος της έκθεσης, παρουσιάζονται φανταστικοί κορμοί για τις δυο εικονιστικές ρωμαϊκές κεφαλές που στέκουν αντικρυστά ως νεκρικά μνημεία.

Ο δημιουργός προτείνει τους δύο ζωγραφιστούς κορμούς ως ένα είδος φαγιούμ. Θα μπορούσε κανείς να δει αυτές τις ζωγραφιές ως νεότερες εκδοχές των σωμάτων τους που έχουν πλέον προ πολλού χαθεί (και ως έργα αυτά καθαυτά αλλά και ως σαρκία.

Οπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, «οι ζωγραφιές αυτές πρέπει να ιδωθούν ως λογικά επακόλουθα, ως συνεπείς απεικονιστικές εκδοχές των αρχαϊκών και ρωμαϊκών προτύπων τους όπως αυτά στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, σύμφωνες με τον πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Ως τέτοιες – σας διαβεβαιώ – δημιουργήθηκαν».

Info:

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Λεωφόρος Μεγαλόχαρης 45, 842 00 Χώρα Τήνου, Κυκλάδες

Τηλ: 22830 29063

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...