478
«Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δεν νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους», είπε ο καθηγητής Τζανάκης | ΙΝΤΙΜΕnews

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Ερχεται η αποκλιμάκωση – Τζανάκης: Πάνω από 50.000 τα πραγματικά κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:09
«Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δεν νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους», είπε ο καθηγητής Τζανάκης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Ερχεται η αποκλιμάκωση – Τζανάκης: Πάνω από 50.000 τα πραγματικά κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:09

Αισιόδοξος ότι παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου (εδώ), θα έρθει η σύντομα η αποκλιμάκωση, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Νωρίτερα πάντως ο καθηγητής Τζανάκης προειδοποίησε ότι η κορύφωση του αριθμού των μολύνσεων θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο, υπολογίζοντας μάλιστα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στα επίπεδα των 50.000. Τάχθηκε ωστόσο κατά της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξήγησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του, αν ληφθεί υπόψιν τι συνέβη σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε άρση μέτρων πριν από την Ελλάδα.

Πολύ σύντομα, εκτίμησε, θα δούμε αποκλιμάκωση ενώ δεν αναμένεται να πιεστεί το ΕΣΥ όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.

«Βλέπουμε αύξηση στο ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που έχουν μεταβεί σε τουριστικούς προορισμούς. Αυτά τα παιδιά θα το περάσουν πιο ήπια και δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ», συμπλήρωσε ο κ. Ζαούτης. υπογραμμίζοντας όμως πως είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν την επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερους ηλικίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ο πρόεδρος του ΕΟΔΤ απάντησε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο μέτρο αυτή τη στιγμή: «Είμαστε από τα λίγα κράτη της ΕΕ που διατηρούν τη μάσκα στα ΜΜΜ. Ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν κάτι απρόβλεπτο συμβεί θα πρέπει να συζητηθεί, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν προκύπτει».

Για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ανέφερε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα άτομα άνω των 60 προσφέρει παραπάνω προστασία και όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και η προστασία. Συμβούλεψε επίσης όλα τα άλλα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή και κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν την 4η δόση.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε σε πάνω από 50.000  τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στη χώρα μας.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται. Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», δήλωσε ο κ. Τζανάκης, ενώ και  αναφορικά με την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «

Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, ενώ για άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών είπε ότι θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, εξέφρασε την αντίθεσή του απαντώντας το εξής: «Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δεν νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...