453
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη διάσκεψη στο Μόναχο το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου | REUTERS/Andreas Gebert

Η βράβευση (και τα όνειρα) των Τσίπρα και Ζάεφ στο Μόναχο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 17:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2019, 10:01
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη διάσκεψη στο Μόναχο το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Andreas Gebert

Η βράβευση (και τα όνειρα) των Τσίπρα και Ζάεφ στο Μόναχο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 17:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/02/2019, 10:01

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για τη νέα εποχή που αρχίζει στις σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός  της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τιμήθηκε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα με το βραβείο Ewald von Kleist.

Σε δήλωσή του στο ανεξάρτητο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο και ερωτηθείς για την βράβευση τους είπε ότι είναι «μεγάλη τιμή για εμάς».

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πίστευε πως θα ήταν εφικτό, αλλά ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου, να είναι η Ελλάδα μία νέα φίλη-χώρα. Και πριν ήταν φιλική η Ελλάδα, ωστόσο τώρα αισθάνομαι πραγματικά φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Είμαστε και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία, αλλάξαμε πολλά σύμβολα σε όλη τη χώρα μας και φυσικά περιμένουμε την πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όποτε είναι καλύτερα γι’ αυτόν», είπε.

«Έπειτα», είπε ακόμη, «θα επισκεφτώ κι εγώ την Αθήνα, το οποίο είναι πολύ καλό, γιατί επισκέπτομαι συχνά την Θεσσαλονίκη και σίγουρα θα την επισκεφθώ και πάλι νωρίτερα».

Τόνισε δε ότι «στην Αθήνα θα έρθω για πρώτη φορά με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, για να δείξω στους φίλους μας από την Ελλάδα, την ελληνική Μακεδονία, ότι τηρούμε τη συμφωνία και θέλουμε φιλικές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας».

Η βράβευση

«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι τέσσερα χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου Ewald von Kleist στο Μόναχο.

Το βραβείο Ewald von Kleist απονεμήθηκε στους δύο πρωθυπουργούς ως αναγνώριση της προσφοράς τους για την επίλυση των διαφορών των χωρών τους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ έδωσε συγχαρητήρια στους δύο πρωθυπουργούς τονίζοντας πως «επέδειξαν θάρρος για να λύσουν με καλό τρόπο και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία ένα σημαντικό πρόβλημα».

Παράλληλα παρατήρησε πως «υπάρχουν νέες καταστάσεις και νέες ιδέες, είναι η εποχή της συνεργασίας, να ακούμε περισσότερο αντί να λέμε στον άλλον τι να κάνει».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό βραβείο για εμάς είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για την πραγματική φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και πιστεύω ότι και οι δυο το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα».

«Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά ανήκει στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι νέοι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...