267
Ο Ζόραν Ζάεφ λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε και από το ελληνικό κοινοβούλιο | REUTERS/Ognen Teofilovski

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα φοβόμασταν ότι η Συμφωνία θα μας άφηνε «πολιτικά νεκρούς»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:06
Ο Ζόραν Ζάεφ λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε και από το ελληνικό κοινοβούλιο
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα φοβόμασταν ότι η Συμφωνία θα μας άφηνε «πολιτικά νεκρούς»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 13:06

Ως μια πολιτικά ριψοκίνδυνη συμφωνία παρουσιάζει τις Πρέσπες ο Ζόραν Ζάεφ για τον ίδιο αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς εξηγεί ότι σε αμφότερους θα μπορούσε να έχει βαρύ κόστος.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισημαίνει ότι πολλοί στη χώρα του τον κατηγόρησαν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο θέμα του ονοματολογικού.

Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι με τον έλληνα ομόλογό του φοβούνταν ότι η συμφωνία θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Προσθέτει πάντως ότι η υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και ότι οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις». Στη χώρα του μάλιστα, η υποστήριξη στη Συμφωνία αυξήθηκε από το 17% κατά την υπογραφή του στο 60% σήμερα.

Επισημαίνει ακόμη ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Εχουμε πια μια έδρα και πολύ γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε. Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία. Θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς», λέει.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν αναμένει προβλήματα με τη Ρωσία, η οποία είναι αντίθετη στη διεύρυνση του NATO,  ενώ αντίθετα θέλει να διευρύνει τη συνεργασία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Μόσχα.

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας ο Ζάεφ θέλει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα. Οι υποδομές, η καθημερινότητα, η αναστροφή της μετανάστευσης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στα χρόνια και τις δεκαετίες του εθνικισμού κολλήσαμε εδώ στη λάσπη και χάσαμε τη νέα γενιά», λέει στη βρετανική εφημερίδα. «Εχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε, αλλά η πιο μεγάλη είναι μέσα στο κεφάλι μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...