226
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομα «Υψίπεδα Τραμπ» | REUTERS

«Υψίπεδα Τραμπ»: Ο νέος οικισμός του Ισραήλ στο Γκολάν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 12:23
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου στα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με το όνομα «Υψίπεδα Τραμπ»
|REUTERS

«Υψίπεδα Τραμπ»: Ο νέος οικισμός του Ισραήλ στο Γκολάν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 12:23

«Υψίπεδα Τραμπ» ονομάζεται από την Κυριακή, ένας μελλοντικός οικισμός στα Υψίπεδα του Γκολάν, τον οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Τον Μάρτιο, ο Τραμπ αναγνώρισε την κυριαρχία του Ισραήλ στο τμήμα του Γκολάν, που κατέλαβε από τη Συρία στη διάρκεια του πολέμου των Εξι Ημερών του 1967, και το προσάρτησε το 1981.

«Το Γκολάν είναι ισραηλινό και θα παραμείνει πάντα», δήλωσε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ένας πολύ στενός φίλος του Ισραήλ που έλαβε αποφάσεις που δεν είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν».

Το υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως κάτω από μια σκηνή στο βόρειο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν και υπερψήφισε την πρόταση να ονομαστεί ο οικισμός «Ραμάτ Τραμπ».

Εξω από τη σκηνή, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας πινακίδας όπου αναγραφόταν το όνομα του οικισμού, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει και δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει. «Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε και να αναπτύσσουμε το Γκολάν προς όφελος όλων των κατοίκων μας, Εβραίων και μη Εβραίων, και για το μέλλον ολόκληρης της χώρας», σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Οι Times of Israel επικαλέστηκαν τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Ζβι Χάουζερ, ο οποίος επέκρινε την απόφαση για τον συγκεκριμένο οικισμό ως «μη δεσμευτική, ψευδή πολιτική».

«Δεν υπάρχει προϋπολογισμός, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει συγκεκριμένη τοποθεσία για τον οικισμό και δεν υπάρχει δεσμευτική απόφαση για το σχέδιο. Τουλάχιστον, επέμειναν σε ένα όνομα» επισήμανε.