436
Το Ιδρυμα του Καρόλου (The Prince’s Foundation) ανέλαβε την ανάπλαση του Ντάμφρις Χάουζ, στη Σκωτία | GettyImages

ΥΠΠΟΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το «The Prince’s Foundation»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 18:25
Το Ιδρυμα του Καρόλου (The Prince’s Foundation) ανέλαβε την ανάπλαση του Ντάμφρις Χάουζ, στη Σκωτία
|GettyImages

ΥΠΠΟΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το «The Prince’s Foundation»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 18:25

Η εφαρμογή καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου αποτελεί το αντικείμενο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του φιλανθρωπικού ιδρύματος The Prince’s Foundation, το οποίο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του The Prince’s Foundation Εμιλι Τσέρινγκτον. H υπογραφή του Μνημονίου είχε δρομολογηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στο Ντάμφρις Χάουζ , στη Σκωτία, το οποίο ανήκει στο Ιδρυμα του Βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων το πρόγραμμα της αποκατάστασης του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου, προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό πόλο, ένα κέντρο αναψυχής, καθώς και αναπτυξιακό πόρο για ολόκληρη την Αττική. Η συνεργασία με το The Prince’s Foundation του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα ενισχύσει την πολύπλευρη αξιοποίηση του Τατοΐου, με την εφαρμογή καλών πρακτικών για τη διαχείριση του κτήματος και την πληρέστερη αξιοποίηση του αποθέματός του, ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού, έναν πνεύμονα πρασίνου και έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της οικονομίας.

»Με την υπογραφή του Μνημονίου, προωθείται ο ρόλος που διαδραματίζουν αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Τατόι και το Ντάμφρις Χάουζ, ως υποδείγματα για την αναγέννηση ευρύτερων περιοχών, με γνώμονα τον πολιτισμό και το πολιτιστικό απόθεμα, συμπεριλαμβάνοντας ευκαιρίες προβολής του ρόλου, που μπορούν να διαδραματίσουν τα στοιχεία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε δήλωσή του, το The Prince’s Foundation επισημαίνει ότι «Με έδρα το Ντάμφρις Χάουζ, ένα παλλαδιανό σπίτι του 18ου αιώνα στη Σκωτία, το Ιδρυμα του Πρίγκιπα έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

»Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας, το Ιδρυμα του Πρίγκιπα θα φιλοξενήσει ομάδες και εκπροσώπους του κτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα συναντήσουν συνεργάτες του φιλανθρωπικού ιδρύματος προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους η αποκατάσταση του κτήματος Τατοΐου μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του Ντάμφρις Χάουζ προς όφελος της τοπικής κοινότητας».

Το Μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και επιστημονικών πεδίων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα απασχόλησης στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στη χάραξη δρόμων που οδηγούν σε βιώσιμες πρακτικές.

Αυτό περιλαμβάνει –χωρίς να περιορίζεται– τους τομείς των οικοδομικών τεχνών, της υφαντουργίας, των τροφίμων και της γεωργίας/κτηνοτροφίας, της φιλοξενίας, της μάθησης με βάση τη φύση, της υγείας και της ευεξίας. Επιδίωξη είναι να προωθηθούν τα οφέλη της διεπιστημονικής και βασισμένης στην πράξη εκπαίδευσης που συνδέεται ισχυρά με την επίτευξη αποτελεσμάτων στους τομείς της παραγωγής και της απασχόλησης. Η αρχική διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας είναι πενταετής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News