586
Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη | INTIMEnews

Υπουργικό: Το «εύγε» Μητσοτάκη σε Χρυσοχοΐδη και Σταϊκούρα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 11:57
Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη
|INTIMEnews

Υπουργικό: Το «εύγε» Μητσοτάκη σε Χρυσοχοΐδη και Σταϊκούρα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 11:57

Συγχαρητήρια στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την Αντιτρομοκρατική και τις συλλήψεις στα Εξάρχεια, καθώς επίσης στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για την επιτυχημένη έκδοση του 15τους ομολόγου, έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Κύριε Χρυσοχοΐδη, συγχαρητήρια και συγχαρητήρια εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αντιτρομοκρατική. Τα συγχαρητήριά μου και στο υπουργείο Οικονομικών για την εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, η οποία νομίζω ότι ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είχε και έναν διάλογο με τον πανταχού παρόντα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, άρτι αφιχθέντα από το Μαυροβούνιο, όπου διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Νίκο Δένδια τι ώρα γύρισε από το Μαυροβούνιο.

«Γυρίσαμε νωρίς. Εσείς;» του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών (εννοώντας την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ταξίδι του στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ / εδώ).

«Εμείς στις 4 το πρωί», απάντησε με τη σειρά του ο Πρωθυπουργός.

 Πρώτο το ν/σ του υπ. Υγείας

Πρώτο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, το οποίο δίνει έμφαση στην πρόληψη.

«Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση», ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ με τρεις άξονες: Κινητικότητα, Επιλογή θέσεων ευθύνης και Πειθαρχικά Συμβούλια.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη «να γίνεται πιο γρήγορα η κινητικότητα και να είναι περισσότερο καθολική» και προς την κατεύθυνση αυτή «καθιερώνεται κύκλος 4 μηνών για την ολοκλήρωση κινητικότητας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει πιο καθολική».

Σε ότι αφορά την επιλογή θέσεων ευθύνης, στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο να αναβαθμιστούν τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η επιλογή, η εμπειρία και η δομημένη συνέντευξη.

Για τα πειθαρχικά συμβούλια σκοπός είναι να εναρμονιστεί το πλαίσιο των ΟΤΑ με το υφιστάμενο στην κεντρική διοίκηση.

Ακολούθησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Η εμπειρία από το μεταφορικό ισοδύναμο δείχνει ότι υπάρχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα και πλέον το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Υποδομών και Μεταφροών.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τη συζήτηση επί των ν/σ των υπουργείων Αγροτικής ανάπτυξης και Τουρισμού.

«Βροχή» από νομοσχέδια

Στην ατζέντα του υπουργικού βρέθηκαν:

– Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία (υπουργείο Υγείας).

– Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».

– Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.

– Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του υπουργείου.

– Παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

– Συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

– Εφαρμογή νόμου για το επιτελικό κράτος, νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία (υπουργός Επικρατείας).

– Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμού του κυβερνητικού έργου).

– Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).

– Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπουργείο Δικαιοσύνης).

– Πρόταση για την επιλογή προέδρου Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (υπουργείο Παιδείας).

– Επιλογή αντιπροέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...