396
Πυροσβέστες στον τόπο της έκρηξης | Reuters

Υπουργείο Εξωτερικών: Μία Ελληνολιβανέζα νεκρή και πέντε τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 22:02
Πυροσβέστες στον τόπο της έκρηξης
|Reuters

Υπουργείο Εξωτερικών: Μία Ελληνολιβανέζα νεκρή και πέντε τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 22:02

Μια Ελληνολιβανέζα έχασε τη ζωή της μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.

Μιλώντας στον ANT1, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης είπε ότι, σύμφωνα με τις διπλωματικές μας αρχές, μέχρι στιγμής υπάρχουν επίσης πέντε Ελληνες τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», τόνισε, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στον Λίβανο.

«Εμείς σαν πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των Αρχών του Λιβάνου.

Η αποστολή στον τόπο της τραγωδίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας.

«Η κατάσταση είναι δραματική»

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική», περιέγραψε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι και στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε σήμερα εκεί τόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας, Ζέινα Ακαρ, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Σαρμπέλ Ουέχμπι, του ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης στο λιμάνι της πόλης είναι καταστροφικό, υπάρχουν πάνω από 100.000 κάτοικοι που έχουν μείνει χωρίς σπίτι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είναι δραματική η κατάσταση, ζητούν ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την ΕΕ», είπε και πρόσθεσε: «Άρα θα χρειαστεί να συνδράμουμε όλοι και να στηρίξουμε την άποψη ότι η Ελλάδα παραμένει ο μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέροντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης, επισήμανε ότι «αυτή την πρωτιά, του να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας στη γειτονιά μας, πρέπει να την τηρήσουμε, να τη συντηρήσουμε και με συνέπεια να την υποστηρίξουμε».

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, περιέγραψε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στις πολιτικές του συναντήσεις, τέσσερα από τα νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα, ενώ αυτά που λειτουργούν δεν μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των τραυματιών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση του Λιβάνου, μιας χώρας που ήδη μαστιζόταν από βαθιά οικονομική κρίση.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα», είπε, «πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Λίβανο για να μην έχουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες στην περιοχή».