237
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Υπουργείο Εξωτερικών κατά Ακάρ: «Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 16:01
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Υπουργείο Εξωτερικών κατά Ακάρ: «Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2019, 16:01

Με συστάσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου απάντησε η ελληνική πλευρά στις αναφορές του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την ανάγκη αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στον Ακάρ.

«Η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε σε ανάρτησή του ότι «εκείνοι που με το “casus belli” απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου».

Σε δηλώσεις του το Σάββατο ο τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...