Τούρκος έμπορος μετρά χαρτονομίσματα | REUTERS/Murad Sezer/File Photo
Επικαιρότητα

Υποτίμηση χωρίς τέλος για την τουρκική λίρα: Εσπασε το φράγμα των οκτώ για ένα δολάριο

Τις χειρότερες επιδόσεις μέσα στο 2020 καταγράφει το τουρκικό νόμισμα, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα
Protagon Team

Το όριο των οκτώ λιρών ανά δολάριο έσπασε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, συνεχίζοντας στην πορεία της αργής, αλλά σταθερής, καθόδου των τελευταίων ετών, η οποία επιταχύνθηκε σημαντικά το 2020.

Νωρίς το πρωί, η ισοτιμία ήταν στις 8,01 λίρες ανά δολάριο, για να σταθεροποιηθεί λίγο χαμηλότερα στη συνέχεια. Την Παρασκευή η ισοτιμία ήταν στις 7,965 λίρες.

Μόνο μέσα στο 2020 η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ πριν από πέντε χρόνια η ισοτιμία ήταν περί τις 3 λίρες ανά δολάριο. Είναι η χειρότερη επίδοση στον κόσμο για φέτος, μαζί με το βραζιλιάνικο ρεάλ.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά της υποτίμησης έναντι του ευρώ. Τη Δευτέρα η ισοτιμία ήταν στις 9,53 λίρες ανά ευρώ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές περίμεναν σημαντική άνοδο κατά 175 μονάδες βάσης, στο 12%, εν μέσω ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.