514
Οι δύο ρώσοι εκτελεστές όπως εικονίζονται στις φωτογραφίες που δημιοσιοποίησαν οι Βρετανοί και έχουν κάνει τον γύρο των σόσιαλ μίντια | Metroplitan Police handout via REUTERS

«Υπόθεση Σκριπάλ»: Ιδού οι δύο ρώσοι εκτελεστές, λένε οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 18:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/9/2018, 19:50
Οι δύο ρώσοι εκτελεστές όπως εικονίζονται στις φωτογραφίες που δημιοσιοποίησαν οι Βρετανοί και έχουν κάνει τον γύρο των σόσιαλ μίντια
|Metroplitan Police handout via REUTERS

«Υπόθεση Σκριπάλ»: Ιδού οι δύο ρώσοι εκτελεστές, λένε οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 18:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 5/9/2018, 19:50

Δύο ρώσους υπηκόους κατονόμασε η Βρετανία ως ενεχομένους στην απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Αυτοί οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν τα ονόματα Αλέξανδρος Πετρόφ και Ρουσλάν Μπόσιροφ, γράφει το BBC, αλλά είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Η κυρία Μέι διευκρίνισε ότι οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο ύποπτοι, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν διαρκώς ψευδώνυμα στις μετακινήσεις τους, ταξίδευαν με ρωσικά διαβατήρια. Δεν θα υποβληθεί αίτημα στη Ρωσία για την έκδοσή τους, καθώς η Ρωσία δεν εκδίδει υπηκόους της, ωστόσο έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Οι Πετρόφ (αριστερά) και Μπόσιροφ (δεξιά) (Metroplitan Police handout via REUTERS)

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό πράκτορα Νόβιτσοκ τον Μάρτιο, στη Βρετανία (βλέπε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ λεπτομέρειες της όλης ιστορίας).

Οπως ανέφερε η κυρία Μέι, η δηλητηρίασή τους ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού που «σχεδόν σίγουρα» έλαβε την έγκριση του ρωσικού κράτους και σε υψηλό επίπεδο μάλιστα.

Και καταδίκασε την «άρρωστη και απεχθή επίθεση» που «άφησε τέσσερις ανθρώπους να αγωνίζονται για τη ζωή τους και μια αθώα γυναίκα νεκρή».

Η άτυχη Στάρτζες και ο πιο τυχερός Ρόουλεϊ, δηλητηριασμένοι και αυτοί από τον νευροτοξικό παράγοντα που δηλητηρίασε και τους Σκριπάλ (Facebook)

(Τα παραπάνω ελέχθησαν επειδή η Αστυνομία συνδέει την υπόθεση Σκριπάλ και με μία άλλη δηλητηρίαση από Νόβιτσοκ, στις 30 Ιουνίου, όταν η Ντον Στάρτζες και ο Τσάρλι Ρόουλεϊ αισθάνθηκαν άσχημα σε ένα σπίτι κοντά στην τοποθεσία των γεγονότων της «υπόθεσης Σκριπάλ». Η Στάρτζες πέθανε στο νοσοκομείο στις 9 Ιουλίου και ο Ρόουλεϊ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου.)

Ρώσοι: Ποιοι είναι τούτοι;

Μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής πλευράς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ονόματα και οι φωτογραφίες των ανδρών «δεν σημαίνουν τίποτα για τη Ρωσία».

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε: «Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς», επισήμανε δε ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωσή της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο το έκαναν αυτό και τι είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά» είπε ο Ουσακόφ.

«Οχι τα δακτυλικά αποτυπώματα»

Ο βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία Λόουρι Μπρίστοου εκλήθη το απόγευμα της Τετάρτης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις σχετικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών τους οποίους θεωρεί υπόπτους για την «υπόθεση Σκριπάλ». Τα παραπάνω ανακοίνωσε στον Τύπο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον βρετανό πρεσβευτή να δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών τους οποίους το Λονδίνο θεωρεί υπόπτους που εμπλέκονται στην υπόθεση Σκριπάλ και τους οποίους συνέδεσαν με την Ρωσία» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «ο βρετανός πρεσβευτής είπε ότι η βρετανική πλευρά δεν θα δώσει αυτά τα στοιχεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...