520
O πρώην πρόεδρος της ΕΚ Χαράλαμπος Γκότσης σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2017 | INTIMEnews

Υπόθεση Folli Follie: Στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 12:03
O πρώην πρόεδρος της ΕΚ Χαράλαμπος Γκότσης σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2017
|INTIMEnews

Υπόθεση Folli Follie: Στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 12:03

Σε δίκη για παράβαση καθήκοντος παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, για την αδράνεια που επέδειξε στην υπόθεση της Folli Follie. Μαζί του στο εδώλιο θα καθίσουν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie και νυν προφυλακισμένος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας Ν.Σ., αμφότεροι κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην απιστία του προέδρου της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος εισαγγελέας απήγγειλε στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την ολιγωρία του να λάβει δραστικά μέτρα προστασίας των μετόχων της Folli Follie τον Μάιο του 2018.

Με βάση τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον διευθυντή ασφαλείας, o εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη νέα προκαταρκτική εξέταση, έκρινε ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του προέδρου της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την περίοδο που άρχισε να βγαίνει στο φως η υπόθεση με τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της FF.

«Όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει, δίχως καθυστέρηση, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Με κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση που ερεύνησε ο εισαγγελικός λειτουργός σε δύο φάσεις.

Η υπόθεση αποτελεί σκέλος της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί έπειτα από καταγγελίες αλλά και μήνυση επενδυτών του Ομίλου, οι οποίοι καταλόγιζαν αδράνεια των εποπτικών αρχών στον έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πραγματική οικονομική θέση της Folli Follie. Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς κρίθηκε πως δεν είχαν προκύψει στοιχεία που να καταδεικνύουν παράλειψη ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σκέλος της δικογραφίας που αρχειοθετήθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών και του εισαγγελέα Εφετών, αφορούσε τη μήνυση επενδυτών για τη μη έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής, με μέτρα αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχής κ.ά., τον Μάιο του 2018, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), στο οποίο αναφερόταν ότι κάποια οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group δεν είναι ακριβή και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική θέση του Ομίλου, η οποία δεν ήταν τόσο καλή όσο εμφανιζόταν.

Ωστόσο, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών αρχείων που συνέλεξε η ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers, στα οποία ο κατηγορούμενος πλέον διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie εμφανίζεται μετά την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου να ενημερώνει τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε η εταιρεία να κερδίσει χρόνο και να «λήξει ομαλά» η διαδικασία ελέγχων για τα οικονομικά της εταιρείας.

Μετά τη νέα έρευνα, ο εισαγγελέας φαίνεται να κρίνει ότι από το υλικό που μελέτησε φέρεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, αδράνησε να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην προκληθεί ζημιά στους μετόχους της εταιρείας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν δικαίωμα, αφού παραλάβουν το κλητήριο θέσπισμα και εντός 15 ημερών, να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...