360
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε τέλος σε μια αστοχία της προηγούμενης κυβέρνησης που επέτρεπε σκανδαλώδεις συντάξεις | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Βρούτσης υπέγραψε την εγκύκλιο: «Παρελθόν οι “χρυσές” συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 18:10
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε τέλος σε μια αστοχία της προηγούμενης κυβέρνησης που επέτρεπε σκανδαλώδεις συντάξεις
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ο Βρούτσης υπέγραψε την εγκύκλιο: «Παρελθόν οι “χρυσές” συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 18:10

Υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασία Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος για την εφαρμογή του «πλαφόν» στις υψηλές συντάξεις.

Με την εγκύκλιο θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016.

Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλασιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

– Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 (12-5-2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

– Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επαναϋπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επαναϋπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Μετά την έκδοση της εγκυκλίου αναμένεται να «ξεπαγώσουν» και να υπογράφουν οι οριστικές αποφάσεις απονομής περίπου 2.000 συντάξεων που αφορά όσους ασφαλίζονταν με τα όσα ίσχυαν πρίν από τον ν. 4387/2016, αλλά αιτήθηκαν συνταξιοδότησης μετά τον ν. 4387/2016 και μετά την 01.01.2019. Το παλαιό σύστημα για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δεν προέβλεπε ανώτατα όρια εισφορών δεν προέκυπταν και ανώτατα όρια συντάξεων.

«Οι “χρυσές” συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αποτελούν παρελθόν. Αυτό που δεν έκαναν τρία ολόκληρα χρόνια, δηλώνοντας ότι δεν πρόλαβαν, το έκανε η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, δείχνοντας αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα. Μετά τη νομοθετική διάταξη, που ψηφίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, με την οποία βάλαμε οροφή (πλαφόν) στις καταβαλλόμενες συντάξεις, την οποία ας σημειωθεί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί η σημερινή εγκύκλιος που καθιερώνει πλέον με όρους αναδιανομής, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το νέο πλαίσιο προσδιορισμού του ύψους των συντάξεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όφελος των ανέργων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να επουλώσουμε τις ανοιχτές πληγές που μας άφησε βαριά κληρονομιά η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας», τόνισε με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...