214
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (στο μέσο) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο | REUTERS/Murad Sezer

Υπογράφηκε από τον Βαρθολομαίο η παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην ουκρανική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 15:12
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (στο μέσο) με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο
|REUTERS/Murad Sezer

Υπογράφηκε από τον Βαρθολομαίο η παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην ουκρανική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 15:12

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα Σάββατο τον τόμο που παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου του Θείου δώρου της χειραφετήσεως και της ανεξαρτησίας και αυτοδιοικήσεως ελευθέρας πάσης έξωθεν εξαρτήσεως και επεμβάσεωςΣήμερα πραγματοποιείται η επανένταξη των εν τη χώρα υμών εκατομμυρίων πιστών, οίτινες αιφνιδίως ευρέθησαν εκτός κανονικότητος και κοινωνίας, άνευ ιδικής των υπαιτιότητος. Αλλ’ η Κωνσταντινούπολις συνήγαγε και ενηγκαλίσθη αυτούς ως η πνευματική αυτών Μήτηρ η οδηγήσασα ποτέ αυτούς εις το Χριστιανικόν βάπτισμα και ουχί ως μητριά».

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί, βάσει του προγράμματος, αύριο στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή παράδοσης που θα λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανίων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018 και πρόσθεσε: «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...