313
Το «Κουζνέτσοφ» στα ανοιχτά της Νορβηγίας στις αρχές της εβδομάδας | Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix/Handout via Reuters

Υπό τα δυτικά βλέμματα κατεβαίνει ρωσικός στόλος στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 16:57
Το «Κουζνέτσοφ» στα ανοιχτά της Νορβηγίας στις αρχές της εβδομάδας
|Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix/Handout via Reuters

Υπό τα δυτικά βλέμματα κατεβαίνει ρωσικός στόλος στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 16:57

Δύο από τα πλέον σύγχρονα σκάφη της αποστέλλει προς τη Συρία η Ρωσία, που σκοπεύει παράλληλα να μονιμοποιήσει την παρουσία της στη χώρα με την επέκταση της ναυτικής βάσης που διατηρεί εκεί.

Το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» και η συνοδεία τους απέπλευσαν προ ημερών από τη βάση τους στο Σεβερομόρκσκ, στη Θάλασσα του Μπαρνς (κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία), και κινούνται προς τη Μεσόγειο με τελικό προορισμό τη Συρία.

Ηδη η Νορβηγία και η Βρετανία παρακολουθούν (ίσως όχι και τόσο) διακριτικά την κίνηση των ρωσικών πολεμικών σκαφών προς τη Μεσόγειο. Ενώ το Οσλο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την διέλευση των ρωσικών πλοίων από διεθνή ύδατα, την Πέμπτη η Βρετανία, δια του υπουργού Αμυνας Μάικλ Φάλον, ανέβασε τους τόνους και υπογράμμισε ότι τα ρωσικά πλοία «θα παρακολουθούνται σε κάθε βήμα τους».

Η πορεία της μικρής ρωσικής αρμάδας τα φέρνει εξάλλου και από το Στενό της Μάγχης, μια κίνηση που θα στείλει το μήνυμά της και στη Γαλλία.

Η παρουσία του «Κουζνέτσοφ» στη Συρία ήταν γνωστή από το καλοκαίρι. Η αποστολή του θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.

Το Reuters επισημαίνει ότι ουσιαστικά είναι η πρώτη πολεμική αποστολή για το αεροπλανοφόρο, τα αεροσκάφη του οποίου θα κληθούν να βομβαρδίσουν στόχους στο Χαλέπι, εκεί όπου οι δυνάμεις του Ασαντ επιχειρούν να εκδιώξουν τους αντάρτες από το τμήμα της πόλης που εξακολουθούν να κατέχουν.

Πέρα από το ζήτημα της παρουσίας της στη Συρία, η πρόθεση της Ρωσίας για επίδειξη ισχύος με την πορεία της αρμάδας ανοιχτά των δυτικών χωρών είναι εμφανής. Το Reuters προσθέτει ότι η αποστολή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να στείλει ο πρόεδρος Πούτιν το μήνυμα ότι δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας τη χώρα του.

Με προσοχή παρακολουθούν το θέμα το NATO και τα μέλη του, ωστόσο, η σύνθεση του στόλου αλλά και το γεγονός ότι το «Κουζνέτσοφ» μεταφέρει και  ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα κάνουν δύσκολη την πλήρη παρακολούθηση των ενεργειών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...