449
Ενας διαδηλωτής ενάντια σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Tyrone Siu

Υπό πολιορκία το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, με βία απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 16:16
Ενας διαδηλωτής ενάντια σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Χονγκ Κονγκ
| REUTERS/Tyrone Siu

Υπό πολιορκία το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, με βία απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 16:16

Η αναβολή της συζήτησης του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση κατηγορούμενων στην Κίνα καθόλου δεν συνέβαλε στο να εκτονωθεί η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου χιλιάδες πολίτες παραμένουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία.

Την Τετάρτη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών, σπρέι πιπεριού και γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να φτάσουν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Εξω από το κτίριο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με μαύρα, στην πλειονότητά τους νεαροί, χρησιμοποιούσαν ομπρέλες ως ασπίδες, σε μια υπόμνηση προς όλους του «κινήματος της ομπρέλας» το 2014 που είχε ζητήσει – και σε μεγάλο βαθμό πετύχει – να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο ημιαυτόνομο κινεζικό έδαφος.

Στο σημείο είχαν στηθεί πάγκοι με ιατρικό εξοπλισμό, νερό και τρόφιμα, σκηνικό που θύμιζε το 2014.

Αλλο ένα κοινό στοιχείο η μαζική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συνομοσπονδία Εμπορικών Ενώσεων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προέτρεψε τα μέλη της να πάρουν αναρρωτική άδεια για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις!

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχαν δώσει οι διαδηλωτές στη κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά της η αστυνομία είχε ζητήσει από το πλήθος να διαλυθεί ήσυχα και να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες που είχε κλείσει.

Την Τετάρτη επρόκειτο να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων σε τρίτες χώρες, αλλά και στην Κίνα. Ωστόσο το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας), αναβάλλεται χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί.

Η τελική ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αναμένεται στις 20 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι (φυσικά) στηρίζει το νομοσχέδιο που επιθυμεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής. Επικαλέστηκε ακόμη και τη κοινή γνώμη του Χονγκ Κονγκ που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την πρώην βρετανική αποικία.

Στο πλευρό των διαδηλωτών τάσσεται η κυβέρνηση της Ταϊβάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις με έδρα την Ταϊβάν, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Ακόμη και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ έχουν αντιδράσει, καθώς φοβούνται ότι η νομοθεσία θα βλάψει το ανοικτό επιχειρηματικό περιβάλλον και το κράτος δικαίου στην περιοχή.

Απέναντι σε αυτά, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο και έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να το αποσύρει. Η Λαμ εκτιμά ότι με το νομοσχέδιο αυτό κλείνουν νομικά παραθυράκια, επιτρέποντας την έκδοση υπόπτων προς χώρες με τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία, περιλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας.

Αφορμή ήταν ο φόνος πέρυσι μιας νεαρής γυναίκας από το Χονγκ Κονγκ από τον σύντροφό της όταν βρίσκονταν μαζί σε διακοπές στη Ταϊβάν. Καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνία για την έκδοση υπόπτων, η Ταϊβάν δεν μπόρεσε να δικάσει τον δράστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...