743
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ενώ ανακοινώνει ένα ακόμη πακέτο μεταρρυθμίσεων για την οικονομία | REUTERS/Murad Sezer

Υπό πίεση στην Τουρκία ο Ερντογάν: «Εκανες τον μάγκα και τελικά έφερες ήττα»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 17:19
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ενώ ανακοινώνει ένα ακόμη πακέτο μεταρρυθμίσεων για την οικονομία
| REUTERS/Murad Sezer

Υπό πίεση στην Τουρκία ο Ερντογάν: «Εκανες τον μάγκα και τελικά έφερες ήττα»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 17:19

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρίλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε μία «ισορροπημένη έκθεση» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την Τουρκία.

Η έκθεση της ΕΕ, είπε ο κ. Δένδιας, «πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά».

Στη συνομιλία του με τον κ. Ράντμαν, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εξάλλου αναφορά στις διερευνητικές επαφές, που όπως για μία ακόμη φορά διευκρίνισε, «δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποιούσε τη γνωστή επιθετική ρητορική έναντι της Ευρώπης για το θέμα των κυρώσεων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα εξαφανίσουν την απειλή των κυρώσεων της ΕΕ, ο κ. Τσαβούσογλου απείλησε με «απάντηση στο πεδίο»:

«Να ξεκαθαρίσω κάτι σε επίπεδο αρχής. Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων και τους απαντήσαμε επί του πεδίου. Τον Δεκέμβριο χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα και απαντήσαμε θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Ξέρουν πολύ καλά τι απάντηση θα πάρουν σε περίπτωση που αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον μας».

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται πάντως σε μία δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ερντογάν, μετά και το αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χωρίς περιστροφές και μισόλογα κατήγγειλε την επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση από το καθεστώς Ερντογάν στις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ ήρθε διά του ελεγχόμενου Τύπου με πρωτοσέλιδα περί θρασύτατης πρόκλησης, προσβολής κατά της Τουρκίας και άλλα τέτοια πατριωτικά.

Το σφυροκόπημα όμως του Ερντογάν από την αντιπολίτευση ήταν ανηλεές, με τη λέξη ήττα για την εξωτερική του πολιτική να κυριαρχεί.

Μαζί με τον τουρκικό Τύπο επιστρατεύθηκαν και οι γνωστοί ρητορικοί λεονταρισμοί:

«Στην ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα. Δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, κάνοντας παράλληλα λόγο για περιθώρια συνεργασίας. «Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως “δεν θα προμηθευτείτε S-400, δεν θα τους χρησιμοποιήσετε”. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση», επέμεινε.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης ωστόσο ήταν σφοδρά, τόσο για το ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όσο και για το «ναυάγιο» στην προσπάθεια προσέγγισης με την Αίγυπτο.

«Η κυβέρνηση έκανε κάποτε τον μάγκα, τώρα πέρασε σε άλλη φάση και κατεβάζει τα πανιά», δήλωσε ειρωνικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ.

«Τον Μόρσι τον αποκάλεσε “αδελφό”, στον Σίσι όμως κράτησε σκληρή στάση. Ανακάλεσε τον πρέσβη μας και χάθηκαν δισεκατομμύρια επενδύσεων των επιχειρηματιών μας. Τώρα μάς έμεινε μόνο το σήμα ‘ράμπια’ με τα τέσσερα δάκτυλα” (το σήμα των αδελφών Μουσουλμάνων)», ήταν το δηκτικό σχόλιο από την πρόεδρο του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, που επίσης μίλησε για ήττα.

Και σαν να μην έφθανε το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, ήρθαν και οι εικόνες από τις κοινές ασκήσεις Ελλάδος – ΗΠΑ στη Μεσόγειο, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να πλέει πλάι – πλάι  (εδώ) με το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» και την άσκηση «Noble Dina-2021» με τη συμμετοχή της Γαλλίας και του Ισραήλ, για να ενταθεί ο εκνευρισμός που επικρατεί εσχάτως στην Αγκυρα.

Σε δηλώσεις του μάλιστα την Παρασκευή, ο τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για τη συνεργασία και τις κοινές ασκήσεις της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία.

«Η  έναρξη της κοινής άσκησης της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα μας ενοχλεί», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε μια τέτοια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα συναντηθούμε με τις αρχές της ΣΑ γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι έτσι».

Αντίστοιχο άνοιγμα έκανε ο τούρκος πρόεδρος και προς την πλευρά της Αιγύπτου (σ.σ. λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κηρύξει την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών με τον Κάιρο) λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Η συνεργασία με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και οικονομικό συνεχίζονταν ήδη. Αν και όχι σε ανώτατο επίπεδο, συνεχίζεται έστω ένα κλικ πιο κάτω. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Η καρδιά μας θα επιθυμούσε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με την Αίγυπτο πολύ πιο δυνατά. Επομένως, όταν αυτές οι συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο φέρουν αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε και σε υψηλότερο επίπεδο, διότι αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο λαός της Αιγύπτου δεν πρόκειται ποτέ να είναι χώρια από το λαό της Τουρκίας. Αυτό όμως που δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε είναι να υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του λαού της Αιγύπτου και του ελληνικού λαού». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...