172
Ο Χασίμ Θάτσι κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του | REUTERS/Laura Hasani

Υπό κράτηση στο ΔΠΔ για το Κόσοβο στη Χάγη ο Χασίμ Θάτσι

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 08:36
Ο Χασίμ Θάτσι κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του
|REUTERS/Laura Hasani

Υπό κράτηση στο ΔΠΔ για το Κόσοβο στη Χάγη ο Χασίμ Θάτσι

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2020, 08:36

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και πρώην πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι έφτασε αργά την Πέμπτη στη Χάγη και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις κράτησης του ειδικού δικαστηρίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο.

Ο Θάτσι είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Πέμπτη την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας του Κοσόβου, γνωστοποιώντας ότι το ειδικό δικαστήριο της Χάγης, που εκδικάζει εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και του απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Εφτασε την Ολλανδία μαζί με άλλους δύο υπόπτους, τον Καντρίμ Βέσελι, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, και τον Ρετζέπ Σελίμι, που είναι βουλευτής.

Ο ειδικός εισαγγελέας κατηγορεί τον Θάτσι ότι έχει την ευθύνη για 100 θανάτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους είχε διαπράξει. Από την πλευρά του ο Θάτσι αρνείται κάθε σχέση με παράνομη πράξη και τονίζει ότι παραιτήθηκε για να «υπερασπιστεί την ακεραιότητα του κράτους».

Παράλληλα, συνελήφθη την Πέμπτη ο πρώην εκπρόσωπος του UCK, Γιακούπ Κρασνίκι, ο οποίος αργότερα έγινε και πρόεδρος του Κοσόβου. Ο Κρασνίκι κατηγορείται να εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...