330
Το σχολείο δεν θυμίζει σε πολλά Ελλάδα, αλλά όμως το σύνθημα... | sz.de

Υπό κατεδάφιση από τον δήμο Μονάχου το ημιτελές ελληνικό σχολείο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 11:46
Το σχολείο δεν θυμίζει σε πολλά Ελλάδα, αλλά όμως το σύνθημα...
|sz.de

Υπό κατεδάφιση από τον δήμο Μονάχου το ημιτελές ελληνικό σχολείο

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 11:46

Τέλος σε νομική διαμάχη για το σχολείο της ελληνικής κοινότητας στο Μόναχο που έχει αφήσει ένα ημιτελές κτίριο σκοπεύει να βάλει ο δήμος της γερμανικής πόλης.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «το δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει την κατεδάφιση του υπό ανέγερση ελληνικού σχολείου».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχθεί την πρόταση για την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτιρίου «τότε η πόλη του Μονάχου υιοθετεί νέα στρατηγική στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια».

Ο δήμος του Μονάχου, όπως μεταφέρει το δημοσίευμα η Deutsche Welle, κάνει λόγο για νέα νομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξαφάνιση ενός φράχτη της οικοδομής, τον οποίο φρόντισε να αντικαταστήσει αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση.

Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται τώρα ότι λόγω της εξέλιξης αυτής η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία αξίωση, κατά συνέπεια δεν ισχύει ούτε καν η συμβιβαστική λύση στην οποία παραλίγο να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Η νέα στάση του δημοτικού συμβουλίου προξενεί ερωτηματικά στην ελληνική κοινότητα του Μονάχου. Ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της ελληνικής πλευράς δηλώνει απογοητευμένος, καθώς, όπως δηλώνει, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης βρίσκονταν στο παρά πέντε.

Ολα είχαν διευθετηθεί, λέει ο έλληνας νομικός: το ποσό επαναγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Μονάχου, η κατασκευή ελληνογερμανικού σχολείου, ακόμα και οι λεπτομέρειες ενοικίασης αιθουσών διδασκαλίας για τα περίπου 500 Ελληνόπουλα του Μονάχου.

Υπάρχει πάντως και ένα «παραθυράκι» για την ελληνική πλευρά. Μέχρι τις 31 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να ενοικιάσει στο νέο κτίριο αίθουσες για την διδασκαλία των Ελληνόπουλων που σκοπεύει να κατασκευάσει ο δήμος Μονάχου.

Αγνωστο παραμένει ωστόσο αν με την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο που γίνεται σήμερα Τρίτη θα τερματιστεί το χρονίζον ζήτημα ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ή αν θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου. Μετά την κατασκευή φράχτη ο δήμος Μονάχου ισχυρίζεται ότι του ανήκει το οικόπεδο και το υπό κατασκευή κτήριο. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του δήμου η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να προσφύγει στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την επιστροφή του οικοπέδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...