485
«Δεν υπήρξε καμία διαρροή», ξεκαθαρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης | INTIMEnews

Financial Times: Υπό έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς ο Γιάννης Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 12:24
«Δεν υπήρξε καμία διαρροή», ξεκαθαρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης
|INTIMEnews

Financial Times: Υπό έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς ο Γιάννης Στουρνάρας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 12:24

Yπό έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς τελεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τις καταγγελίες περί διαρροής απόρρητης λογιστικής έκθεσης για την Τράπεζα Πειραιώς. Στην έκθεση φέρονται να καταγράφονται παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, παραβιάζοντας τα capital controls την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης. O ίδιος ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης αρνείται τα περί διαρροών, υπεραμυνόμενος της ακεραιότητας των εργαζομένων της ΤτΕ.

Σε ανταπόκριση της Κέριν Χόουπ για το θέμα από την Αθήνα, οι Financial Times επικαλούνται δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος», διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου της κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε τις εν λόγω πρακτικές των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Πειραιώς.

Untitled

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή ή παράνομη ενέργεια από πλευράς ΤτΕ.

«Δεν υπήρξε διαρροή πορίσματος έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς», ξεκαθαρίζει σε δηλώσεις του στους FT και προσθέτει: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την συμπεριφορά του προσωπικού της ΤτΕ. Δεν υπήρξε καμία διαρροή της έκθεσης για την Πειραιώς και ούτε καν η παραμικρή λέξη του κειμένου εμφανίστηκε σε οποιαδήποτε μέσο ενημέρωσης».

Επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι λεπτομέρειες της έκθεσης για την Αttica Bank εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μόνο αφού κυκλοφόρησε στα χέρια υπουργών και μελών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, δεν είναι σαφές εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις κατηγορίες -και το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento-  κατά του Γιάννη Στουρνάρα περί παραλείψεων στη δήλωση πόθεν έσχες που υποβάλλει κάθε χρόνο στη Βουλή.

Και σε αυτή την περίπτωση ο διοικητής της ΤτΕ αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως «ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους. Η αλλαγή χρήσης δηλώθηκε πάραυτα και ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει. Αυτά είναι άλλωστε γεγονότα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στις αρμόδιες αρχές, τόσο από τις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης όσο και από τις φορολογικές μου δηλώσεις».

Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως η εν λόγω εφημερίδα «ασχολείται διαρκώς και με εμμονικό τρόπο» με την οικογένειά του και τον ίδιο.

«Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω, όπως πρέπει ήδη να το έχουν αντιληφθεί, να εργάζομαι άοκνα και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα, που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κεντρικός τραπεζίτης, σημείο της δήλωσής το οποίο περιλαμβάνεται και στο δημοσίευμα των Financial Times .

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...