384
|

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ – Αλλαγές από τον Νίκο Δένδια

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 23:00

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον νέο Οργανισμό του ΥΠΕΞ – Αλλαγές από τον Νίκο Δένδια

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 23:00

Με νομοθετικές βελτιώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση που διήρκησε πάνω από 12 ώρες, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιό του, για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν χαρακτηρίζοντας μη ικανοποιητικές τις νέες ρυθμίσεις.

Μία από τις κυριότερες αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο κ. Δένδιας, μετά την ομόθυμη έκκληση όλων των κομμάτων, αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των διπλωματών που εργάζονται εκτός της ΕΕ, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, προσδιορίζονται συγκεκριμένα «οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών».

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

«Επιτρέπεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών των υπηρετούντων στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στα εξαρτώμενα συνοικούντα μέλη της οικογένειας τους, να ασφαλίζονται για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη σε ιδιώτη πάροχο, εφόσον στη χώρα διαπίστευσης τους, είτε υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό σύστημα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε το τυχόν υφιστάμενο δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι αξιόπιστο ή προσβάσιμο τους υπαλλήλους».

Σε ότι αφορά τη δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου β’ βαθμού, που επίσης δέχτηκε κριτική, ο κ. Δένδιας έθεσε χρονικό περιθώριο έξι μηνών για την έκδοση των αποφάσεών του και δύο μήνες για την καταχώρηση τους στα πρακτικά.

Ο κ Δένδιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως, «ένα αναγκαίο μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονιστικό βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να ανταποκριθεί στις νέες διεθνείς προκλήσεις» ενώ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, για «γενικόλογους αφορισμούς χωρίς την κατάθεση συγκεκριμένων ρεαλιστικών προτάσεων».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, εκσυγχρονίζονται οι δομές του Οργανισμού, αναβαθμίζεται η δημόσια οικονομική διπλωματία, και αξιοποιείται ο απόδημος Ελληνισμός της διασποράς, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια της χώρας. Ακόμα, συμφώνησε με την κριτική όλων των κομμάτων για τον μικρό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών και την υποχρηματοδότηση των δαπανών του, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επέμειναν σε περαιτέρω αλλαγές, εστιάζοντας κυρίως, στην ασφαλιστική κάλυψη χωρίς εξαιρέσεις όλων των ελλήνων διπλωματών εκτός ΕΕ, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και την θέσπιση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News