Σε λίγα χρόνια 15 υπερηχητικά αεροσκάφη θα πετούν στους ουρανούς με το λογότυπο της United Airlines | Boom Supersonic
Επικαιρότητα

Υπερηχητικό στόλο θα δημιουργήσει η United Airlines

Η κορυφαία αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αγορά 15 υπερηχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς που θα είναι φιλικά στο περιβάλλον και (σχεδόν) αθόρυβα
Protagon Team

Μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η United Airlines, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 15 υπερηχητικά σκάφη από την εταιρεία Boom Supersonic. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την τελευταία πτήση του Κονκόρντ η βιομηχανία κατασκευής υπερηχητικών αεροσκαφών έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αεροσκάφη που θα μεταφέρουν πολύ γρήγορα επιβάτες από την μια ήπειρο στην άλλη και σε αντίθεση με τον «πρόγονο» τους θα το κάνουν χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον και με τον μίνιμουμ θόρυβο.

Η Boom Supersonic σχεδίασε ένα υπερηχητικό σκάφος που το ονόμασε Overture το οποίο θα έχει χωρητικότητα 65-88 επιβάτες και θα πετά με ταχύτητες που θα αγγίζουν τα τρεις χιλιάδες χλμ./ώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να κάνει υπερατλαντικά δρομολόγια σε περίπου 3,5 ώρες. H United Airlines θα αγοράσει 15 Overture. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Robb Report η κατασκευή του πρώτου Overture θα ολοκληρωθεί το 2025, θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις το 2026 και τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν το 2029.

«Η United Airlines συνεχίζει την πορεία της για να αναπτυχθεί βιώσιμα και να γίνει μια πιο καινοτόμος αεροπορική εταιρεία. Η πρόοδος της τεχνολογίας κάνει πλέον εφικτή την χρήση υπερηχητικών αεροσκαφών» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines Σκοτ Κίρμπι.

Το υπερηχητικό λίαρ τζετ της Aerion θα κινείται με ταχύτητες 1,700 χλμ./ώρα

Η απόφαση της United έρχεται να προστεθεί σε αυτές των αεροπορικών εταιρειών Flexjet και Netjets που ανακοίνωσαν ότι θα αγοράσουν τα υπερηχητικά σκάφη που κατασκευάζει η εταιρεία Aerion. Το πρώτο σκάφος που θα ρίξει στην αγορά η Aerion είναι ένα υπερηχητικό λίαρ τζετ 12 επιβατών αλλά έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ένα ακόμη σκάφος που θα κινείται με ταχύτητες 3,700 χλμ./ώρα – 6,200 χλμ./ώρα εκμηδενίζοντας κυριολεκτικά τις αποστάσεις.