1067
Τουρίστες στον Ναό του Ηφαίστου, στο Θησείο. Το μεγάλο ρεύμα από τις ΗΠΑ ίσως σώσει ένα κρίσιμο κομμάτι της χρονιάς για την ελληνική τουριστική βιομηχανία | REUTERS/Costas Baltas

Υπερατλαντική ένεση αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 12:25
Τουρίστες στον Ναό του Ηφαίστου, στο Θησείο. Το μεγάλο ρεύμα από τις ΗΠΑ ίσως σώσει ένα κρίσιμο κομμάτι της χρονιάς για την ελληνική τουριστική βιομηχανία
|REUTERS/Costas Baltas

Υπερατλαντική ένεση αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2021, 12:25

Φρέσκος άνεμος πνέει στην οδό Αδριανού. Καθισμένος μπροστά στο κατάστημα με υφαντά στον δρόμο που διασχίζει την καρδιά της αρχαίας Αθήνας, ο Θόδωρος Ηλιάδης, ιδιοκτήτης του «The Loom» έχει δει «πολλά άσχημα πράγματα» τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει η Ελενα Σμιθ του Guardian και του Observer σε ανταπόκριση της από την Αθήνα.

Η πανδημία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ελλάδα, ήδη σκληρά δοκιμασμένη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Αλλά μόλις ένα μήνα αφότου άνοιξε τις πόρτες της η χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο επιχειρηματίας δείχνει αισιόδοξος. Υπάρχει μια λάμψη στο μάτι του και μια ευχάριστη αίσθηση στον αέρα του καταστήματος με τα στοιβαγμένα χαλιά, πίσω του. «Οι Αμερικανοί είναι στην πόλη», λέει χαμογελαστός στην βρετανίδα ανταποκρίτρια. «Η δουλειά πάει καλά, το Loom είναι καλό και έχω ποτά στον πάγο».

Ο Ηλιάδης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος. Οι Αμερικανοί τουρίστες δεν σκέφτονται τίποτα, λέει,  ξοδεύουν «έως και 15.000 €» σε παλιά παραδοσιακά υφαντά χαλιά και κιλίμια που διαθέτει στο κατάστημά του. «Εκτιμούν τη χειροποίητη δουλειά και είναι υπέροχοι πελάτες».

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η Ελλάδα βιώνει μιαν απροσδόκητη αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ.

Λίγοι θα τολμούσαν μια θετική πρόβλεψη τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο, όταν τα lockdown έκαναν την Ευρώπη… μακρινό όνειρο, όμως την περασμένη εβδομάδα, στη σκιά της Ακρόπολης, έκαναν βόλτες αμερικανοί τουρίστες που αξιοποίησαν την αποφασιστικότητα της Αθήνας να ξεκινήσει τη σεζόν.

«Έρχομαι εδώ για χρόνια, αλλά ποτέ με απευθείας πτήση από το Σικάγο», λέει στην Σμιθ η Κάρεν Σιλκαΐτις, επικεφαλής του θεάτρου στο Columbia College της Πόλης των Ανέμων. «Οταν το είδα στο διαδίκτυο, είπα, “θα ​​πάμε”», προσθέτει ενθουσιασμένη. «Ηταν ένα τεράστιο αεροπλάνο και πολύ γεμάτο – όλοι νιώθουν την φαγούρα να ταξιδέψουν μετά από τον αποκλεισμό που κράτησε τόσο καιρό».

Για να καλυφθεί η ζήτηση, εγκαινιάστηκαν περισσότερες απευθείας καθημερινές πτήσεις προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.  Δέκα αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εννέα αμερικανικών αερομεταφορέων, προσθέτουν την Αθήνα στα δρομολόγιά τους, καθώς η μαζικότητα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ ενισχύει την τουριστική κίνηση.

Τουρίστες στην Ρωμαϊκή Αγορά. Οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ σπάνε κάθε ρεκόρ! REUTERS/Costas Baltas

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτηρίζει τεράστια την ανάκαμψη των τουριστικών ροών από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που κατ΄αυτόν αποδίδεται στον σχετικά επιτυχημένο στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με συνολικά 414.000 κρούσματα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι στιγμής, τα ποσοστά εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Παρουσιάσαμε την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό και είπαμε ότι θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου», λέει. «Δεν αλλάξαμε ημερομηνίες. Ηταν ξεκάθαρο. Το μήνυμα ήταν σαφές».

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο, διπλωματικά ή στρατιωτικά, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω τη συνεργασία.

Ο έλληνας υπουργός πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων 6 μηνών σε ένα αεροπλάνο στο πλαίσιο μιας επιθετικής προσπάθειας προώθησης της Ελλάδας από μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και αναγνωρίζει τη συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ, σημειώνει η Σμιθ.

Της απόφασης να ξεκινήσουν τόσες πολλές απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα προηγήθηκαν ταξίδια στην Ατλάντα, το Σικάγο και το Ντάλας, σημαντικούς κόμβους για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που ενέταξαν την ελληνική πρωτεύουσα στους προορισμούς τους.

«Πάνω από το 40% όλων των θέσεων σε αυτές τις πτήσεις έχουν ήδη πωληθεί. Η ανάκαμψη [στην αμερικανική αγορά] είναι περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019», είπε, αναφερόμενος στην τελευταία προ-πανδημική χρονιά όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 33,1 εκατομμύρια επισκέπτες. Από αυτόν τον αριθμό, περισσότερα από τρία εκατομμύρια ήταν παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κάρεν Σιλκαΐτις και η σύζυγός της Κρίσι επέλεξαν την Ελλάδα για να γιορτάσουν την 10η επέτειο του γάμου τους και επέλεξαν να ακολουθήσουν ένα τυπικό δρομολόγιο πολλών συμπατριωτών τους. Μετά την Αθήνα θα κατευθυνθούν προς το Ναύπλιο, πριν επισκεφθούν τη Νάξο και τη Σαντορίνη.

«Σκεφτήκαμε να πάμε στο Λονδίνο, αλλά η Ελλάδα το έκανε πολύ πιο εύκολο», λέει η κοκκινομάλλα ηθοποιός και καθηγήτρια. «Στη Βρετανία, έπρεπε να μπούμε σε καραντίνα και να κάνουμε εξετάσεις. Για την Ελλάδα, μας είπαν “εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε πλήρως εμβολιαστεί και συμπληρώσετε τη φόρμα εντοπισμού επιβατών της [χώρας], θα είστε ελεύθεροι να μπείτε”. Και ήταν ακριβώς όπως το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο είπε», λέει γελώντας. «Μετά από εννιάμιση ώρες πτήσης ήμασταν στην Αθήνα. Ολοι ήταν τόσο εξυπηρετικοί. Υπήρχαν πολλές λωρίδες στο αεροδρόμιο, τους δείξαμε τις φόρμες και έσπευσαν να μας εξυπηρετήσουν».

Το ζευγάρι δεν κρύβει ότι οι αξιωματούχοι του προξενείου τους ενθάρρυναν επίσης να ταξιδέψουν, λέγοντας: «Η Ελλάδα σας χρειάζεται, η οικονομία σας χρειάζεται, ξοδεύετε, ξοδεύετε, ξοδεύετε».

Τουρίστες στο Μουσείο της Ακρόπολης. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ο Θεοχάρης παραδέχεται ότι χωρίς αφίξεις από τη Βρετανία, τη βασική αγορά της χώρας μετά τη Γερμανία, η Αθήνα θα δυσκολευτεί να σώσει τη σεζόν, προσθέτοντας ότι με τις υποθέσεις Covid να έχουν «μειωθεί δραματικά», υπήρχε η ελπίδα ότι ο προορισμός από την βρετανική πορτοκαλί λίστα θα τεθεί σύντομα σε εκείνη χωρίς καραντίνα.

Ωστόσο, είναι «ο αμερικανικός παράγοντας» από τον οποίο εξαρτώνται ακόμη και μικρότερα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος.

Στους λόφους έξω από το Ναύπλιο, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Περιβόλι», ένα ησυχαστήριο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και θάμνους, λένε ότι οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Ενδεικτικό είναι ότι έχουν γίνει κρατήσεις ακόμη και για το Νοέμβριο, από επισκέπτες που επιθυμούν να δουν τις Μυκήνες και άλλους αρχαιολογικούς χώρους κοντά στο ξενοδοχείο.

«Οι Αμερικανοί είναι παράδεισος για εμάς», λέει στην ανταποκρίτρια ο Αλέκος Καστρινός, ένας από τους ιδιοκτήτες. «Είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας. Θα αφήσουν τα χρήματά τους και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για εμάς μετά από τον καταστροφικό κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Είναι θεόσταλτοι»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...