254
Ενας άνδρας με λευκή σημαία περπατά κατά μήκος του δρόμου κατά τη διάρκεια ανταλλαγής αιχμαλώτων στην Ζαπορίζια | Ukraine's Military Intelligence/Handout via REUTERS

Υπερασπιστές του Azovstal απελευθερώθηκαν ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 14:47
Ενας άνδρας με λευκή σημαία περπατά κατά μήκος του δρόμου κατά τη διάρκεια ανταλλαγής αιχμαλώτων στην Ζαπορίζια
|Ukraine's Military Intelligence/Handout via REUTERS

Υπερασπιστές του Azovstal απελευθερώθηκαν ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 14:47

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αντάλλαξε με τη Ρωσία 144 στρατιώτες, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και 95 «υπερασπιστές του Azovstal» στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι είχαν μείνει μέχρι την τελευταία στιγμή σε αυτή την πόλη που πολιορκούσε ο ρωσικός στρατός επί εβδομάδες πριν τελικά πέσει στα χέρια του.

«Είναι η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων (με τη Μόσχα) από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή» δήλωσε στο Telegram η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, που υπάγεται στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο ή την ημερομηνία της επιχείρησης.

Σε φωτογραφίες που έδωσε πάντως στην δημοσιότητα το Reuters, φαίνεται ότι η ανταλλαγή έγινε στην Ζαπορίζια.

Ο ουκρανικός στρατός και η ρωσική πλευρά αντάλλαξαν συνολικά σχεδόν 300 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

«Οι περισσότεροι» από τους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν «είναι βαριά τραυματισμένοι από σφαίρες ή θραύσματα οβίδων», αλλά υποφέρουν επίσης από «εγκαύματα, κατάγματα» διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές επιθέσεις πάντως δεν σταμάτησαν παρά τη συμφωνία για ανταλλαγές αιχμαλώτων. Σύμφωνα με τους Times, ο υποστράτηγος Βαλερί Ζαλούζνι, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε ότι περίπου 130 πύραυλοι έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Οκτώ πύραυλοι έπληξαν την Τρίτη τη νότια πόλη Μικολάιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις πολίτες και τραυματίζοντας πέντε. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν όταν ένας από τους πύραυλους έπληξε ένα κτίριο κατοικιών την Τετάρτη. Η πόλη Μικολάιβ άλλωστε είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές καθώς το λιμάνι της έχει αποτελέσει σημαντικό σημείο αντίστασης στις προσπάθειες των Ρώσων να φτάσουν στην Οδησσό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...