453
Αφρικανοί που ήθελαν να εισέλθουν παρανόμως στην Ευρώπη αλλά πιάστηκαν στη Λιβύη, περιμένουν την απέλασή τους στο αεροδρόμιο της Μισράτα | REUTERS/Ayman Al-Sahili

Υπάρχουν κολαστήρια για επίδοξους μετανάστες στη Λιβύη;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 13:04
Αφρικανοί που ήθελαν να εισέλθουν παρανόμως στην Ευρώπη αλλά πιάστηκαν στη Λιβύη, περιμένουν την απέλασή τους στο αεροδρόμιο της Μισράτα
|REUTERS/Ayman Al-Sahili

Υπάρχουν κολαστήρια για επίδοξους μετανάστες στη Λιβύη;

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2021, 13:04

Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει… κόλαση στη Λιβύη, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις σύλληψης επίδοξων μεταναστών. Μόλις αυτοί συλληφθούν από τις λιβυκές αρχές, από την Ακτοφυλακή συνήθως, στέλνονται για κράτηση στη φυλακή Αλ Μαμπάνι όπου υφίστανται τα πάνδεινα, από απλό ξυλοδαρμό μέχρι βασανισμό, βιασμό, ακόμη και εκτέλεση! Αυτές τις τρομερές και φοβερές καταγγελίες κάνει εκτενές αφιέρωμα του αμερικανικού περιοδικού New Yorker, βασισμένο σε στοιχεία της ΜΚΟ Outlaw Ocean Project.

Κάτεργα σαν το Μαμπάνι, λένε οι συντελεστές της έρευνας, υπάρχουν πολλά, καμιά δεκαπενταριά σε όλη τη Λιβύη. Οι συνθήκες κράτησης εκεί είναι απάνθρωπες, ενώ μοναδική ελπίδα των δεσμωτών είναι να βρουν 500 δολάρια και να δωροδοκήσουν τους δεσμοφύλακές τους ώστε να τους αφήσουν να φύγουν. Ολο το κείμενο είναι ένα δριμύ κατηγορητήριο κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία «τα τελευταία έξι χρόνια» εμποδίζει τη λαθρομετανάστευση από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο συντάκτης του κειμένου, ο αμερικανός «ερευνητής ρεπόρτερ» Ιαν Ουρμπίνα, λέει ότι οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευνοούνται από τους νόμους της Λιβύης που προβλέπουν τη δυνατότητα της επ’ αόριστον κράτησης όλων των παρανόμων αλλοδαπών, δίχως να τους χορηγείται καμία δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο. Γράφει: «Το 2015 η ΕΕ δημιούργησε το Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική (Emergency Trust Fund), το οποίο έκτοτε έχει ξοδέψει περί τα 6 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι να πιέσει τα αφρικανικά έθνη να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες εναντίον της μετανάστευσης».

Η πτήση από τη Λιβύη για κάποιον προορισμό στη Μαύρη Αφρική είχε για επιβάτες μόνο επίδοξους μετανάστες που απέτυχαν να εισέλθουν στην Ευρώπη (REUTERS/Ayman Al-Sahili)

Ο συντάκτης αναφέρεται και σε ιταλικές χρηματοδοτήσεις προς τη Λιβύη, πάντα με τον ίδιο σκοπό, να σταματήσουν τα μεταναστευτικά κύματα δηλαδή, όπως και στον εκσυγχρονισμό της λιβυκής Ακτοφυλακής με δαπάνες των Βρυξελλών. Στο καταγγελτικού ύφους κείμενο, ο ρεπόρτερ διατύπωσε και την κατηγορία ότι η Frontex συνεργάζεται ατύπως με τη λιβυκή Ακτοφυλακή με σκοπό η δεύτερη να αναχαιτίσει τα σκάφη των μεταναστών ύστερα από τις ακριβείς πληροφορίες που της παρέχει η πρώτη. (Επ’ αυτού, το νεοϋορκέζικο Μέσο προβάλλει και μία «μαρτυρία» μη κατονομαζόμενου αξιωματικού της Frontex.) Με δυο λόγια, ο Ουρμπίνα ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν και δίνουν πληροφορίες, ενώ οι Λίβυοι κάνουν τη βρωμοδουλειά.

Στη συνέχεια του κειμένου μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ο Ουρμπίνα και συνεργάτες του, τον προηγούμενο Μάιο, απήχθησαν από ομάδες ενόπλων. Βάσει όσων καταγγέλλει ο Ουρμπίνα, οι απαγωγείς τους ήταν μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, οι οποίοι τους ανέκριναν, τους κατηγόρησαν για κατασκοπεία, τους είπαν ότι δεν μπορούν να παίρνουν συνεντεύξεις από μετανάστες και τους ανάγκασαν να υπογράψουν «ομολογίες» στα αραβικά, αφού βέβαια κατέσχεσαν όλον τον εξοπλισμό τους (κομπιούτερ, κινητά τηλέφωνα, μετρητά, κ.λπ.). Οι συλληφθέντες απελευθερώθηκαν έπειτα από έξι ημέρες, κατόπιν πιέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...