729
Το πάνελ των ομιλητών στην συζήτηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης |

«Υπάρχει μέλλον στην Δημοκρατική Παράταξη;»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:36
Το πάνελ των ομιλητών στην συζήτηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης
|

«Υπάρχει μέλλον στην Δημοκρατική Παράταξη;»

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 18:36

Το μέλλον και η βιωσιμότητα της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά (Π3) στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με την συμμετοχή των Γιάννη Δατσέρη, Εύας Καϊλή, Σταμάτη Μαλέλη, Παντελή Καψή, Γιάννη Μεϊμάρογλου και Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ενα πάνελ το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το μωσαϊκό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου,

Ο διάλογος ξεκίνησε με ένα ιντριγκαδόρικο ερώτημα του Γιώργου Τράπαλη, ιδρυτικού μέλους της Π3: «Τελικά υπάρχει μέλλον στην δημοκρατική παράταξη εντός των υπαρχόντων σχημάτων ή πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας;». Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, σε κάποιες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων – είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

«Η Δημοκρατική Παράταξη κινδυνεύει να μείνει παρατηρητής των εξελίξεων. Να υπο-αντιπροσωπεύεται από κόμματα αναντίστοιχα των ιστορικών προηγουμένων (Κόμμα Φιλελευθέρων, Ενωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ) τόσο ως προς το μέγεθος, αλλά και ως προς το ειδικό βάρος. Επιτρέπει σε αντιπάλους ψευδεπίγραφες επικοινωνιακές πρακτικές» τόνισε ο Γιάννης Δατσέρης και επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Παράταξη «οφείλει να διεκδικήσει ένα ποσοστό άνω του 13% ώστε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του. Η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να εκπέμπει κυβερνησιμότητα». Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο Γιάννης Δατσέρης περιέγραψε το προφίλ του ηγέτη που θα ήθελε να δει επικεφαλής. «Ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα ήθελα να πει πως το κόμμα μου έχει τα στελέχη και την εμπειρία να αποτελέσει πρωτεύουσα κυβερνητική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη και έχει μέλλον, αν και το κόμμα μας έφτασε σε χαμηλές πτήσεις» υποστήριξε από την πλευρά της η Εύα Καϊλή και στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στις προκλήσεις της εποχής αλλά και τις ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές που οφείλει να τηρεί με συνέπεια το ΚΙΝΑΛ: «Να δώσουμε απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να αυτοπροσδιοριζόμαστε με συγκεκριμένες καθαρές πολιτικές θέσεις, χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε μετρώντας αποστάσεις από αριστερά και δεξιά».

Την ανάγκη να εκπροσωπήσει το ΚΙΝΑΛ «αυτό που ονομάζαμε παλιά εκσυγχρονιστικό χώρο» υπογράμμισε ο Παντελής Καψής. «Ο χώρος που θα εκφράσει τους πολίτες που είναι στην κεντροαριστερά και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος αυτός που ψήφισε και Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να γυρίσει και αυτό θα γίνει μόνο με ρεαλιστική στρατηγική. Πρέπει να είναι πυλώνας σταθερότητας και να φτιάξουμε μια θετική ατζέντα και όχι απλά να τον αντιπολιτευόμαστε γιατί “είναι δεξιός”» δήλωσε και τόνισε ιδιαίτερα πως «η συμμετοχή στην διακυβέρνηση του 2012, που έσωσε την χώρα εκείνη την περίοδο, αποτελεί παράσημο» για την Δημοκρατική Παράταξη.

Αντίθετη είναι η ρότα που πρότεινε από την πλευρά του ο Σταμάτης Μαλέλης ο οποίος υποστήριξε ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μοναδικό αντίπαλο τη ΝΔ. «Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να πάρει θαρραλέες θέσεις και να αρχίσει διάλογο με όμορες δυνάμεις. Μέσω διαλόγου θα αλλάξουμε και εμείς αλλά και το έτερο κόμμα της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Τόνισε, μάλιστα, πως «για ένα δημοκράτη πολίτη δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στην Αριστερά και στην Δεξιά. Ο αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν, είναι και θα είναι η Δεξιά»!

Ως τεράστιο πρόβλημα της χώρας περιέγραψε τον λαϊκισμό ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και υποστήριξε ότι διατρέχει οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Οπως συντήρηση δεν είναι μόνο η Δεξιά έτσι και ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να είμαστε προοδευτικοί και αντιλαϊκιστές», είπε και τάχθηκε υπέρ ενός ΚΙΝΑΛ «με όραμα για το μέλλον».

Μια «γνήσια σοσιαλδημοκρατική πολιτική δύναμη, υπεύθυνη, συνεπή, με σύγχρονες θέσεις, έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται» οραματίζεται ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος έθεσε ως ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν τις αγωνίες των νέων, τις σύγχρονες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την κλιματική κρίση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς. «Ετσι», σύμφωνα με τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, η Δημοκρατική Παράταξη «μπορεί να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πάει τη χώρα μπροστά».

Στη συζήτηση παρενέβη ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο  οποίος αφού συνεχάρη την Π3 για την πρωτοβουλία της, τοποθετήθηκε επί του θέματος. «Ανήκω στην Κεντροαριστερά, είμαι αρκετά πιο κοντά, ως άνθρωπος, σε ότι δήλωσε ο κ. Καψής. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε υπευθυνότητα συμμετέχοντας στην συγκυβέρνηση του 2012-2015 και πρέπει να είναι πάντα εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Ο χώρος πρέπει να διασωθεί» είπε ο κ. Μώραλης και διατύπωσε την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να συντάξει ατζέντα με νέες θέσεις και προτάσεις. «Σε συζήτηση της προέδρου με αυτοδιοικητικούς, στην οποία συμμετείχα, δεν έγινα σοφότερος», ανέφερε…

Την συζήτηση συντόνισαν οι Ελένη Γκρήγκοβιτς και ο Νότης Ανανιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...