388
Ο Παναγιώτης - Ραφαήλ | Facebook

«Υπάρχει ελπίδα για τον Παναγιώτη – Ραφαήλ» λέει ο γιατρός του στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:31
Ο Παναγιώτης - Ραφαήλ
|Facebook

«Υπάρχει ελπίδα για τον Παναγιώτη – Ραφαήλ» λέει ο γιατρός του στη Βοστώνη

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 11:31

Ο έλληνας επικεφαλής γιατρός της ομάδας που ανέλαβε τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης είναι αισιόδοξος: «Βέβαια υπάρχει ελπίδα, σίγουρα υπάρχει», είπε ο Βασίλης Δάρρας, υπεύθυνος του τμήματος Κλινικής Νευρολογίας.

Ο Παναγιώτης – Ραφαήλ μόλις ολοκλήρωσε την πειραματική γονιδιακή θεραπεία στη Βοστώνη και ο γιατρός του ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως η θεραπεία δεν οδηγεί σε ίαση, αλλά σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ομάδα θα έχει μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα της θεραπείας, σε περίπου τρεις μήνες.

Ο Βασίλης Δάρρας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης

«Οι εξετάσεις του Παναγιώτη – Ραφαήλ βγήκαν όλες φυσιολογικές. Δεν θα μπορούσαμε να δίναμε την γονιδιακή θεραπεία αν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τις εξετάσεις» είπε. «Τα παιδιά που έχουν αυτά τα συμπτώματα δεν μπορούν και είναι αδύνατον να θεραπευτούν 100%. Ο λόγος είναι γιατί έχουν ήδη χάσει αρκετά κύτταρα στον νωτιαίο μυελό, έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό κινητικών νευρώνων και γι’ αυτό καμία θεραπεία δεν μπορεί να οδηγήσει στην τελειωτική αποθεραπεία του παιδιού. Απλά αποσκοπούμε σε κάποια βελτίωση, αποσκοπούμε στην επιβίωση του παιδιού, βελτίωση στην κινητική λειτουργία και αναπνευστική λειτουργία» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Παναγιώτης – Ραφαήλ με τη μητέρα του έξω από το νοσοκομείο

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία και η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή του, μέσα από παράλληλες δράσεις και κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα πάνω από 3,68 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο του ποσού που χρειαζόταν για τη μετάβασή του στη Βοστώνη και τη λήψη της θεραπείας.

Ο μικρός στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο της Βοστώνης με το φάρμακο που πήρε

Ο γιατρός έστειλε και ένα μήνυμα στις οικογένειες των ασθενών στην Ελλάδα: «Να μην χάνουν την ελπίδα τους γιατί η ασθένεια αυτή για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει γίνει ο στόχος πολλών ερευνητικών προσπαθειών και όπως φαίνεται έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν κι άλλες θεραπείες στο μέλλον. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να μιλούν στους γιατρούς τους, οι οποίοι οι περισσότεροι –ειδικά όσοι ασχολούνται με την νευρολογία- είναι αρκετά ενημερωμένοι. Εγώ νομίζω υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι στην Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να δώσουν πληροφορίες στις οικογένειες αυτές».