267
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του νόμου είχαν βγει στον δρόμο το Σάββατο στο Παρίσι | REUTERS/Christian Hartmann

Υπαναχώρηση Μακρόν: Αλλάζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 21:44
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του νόμου είχαν βγει στον δρόμο το Σάββατο στο Παρίσι
|REUTERS/Christian Hartmann

Υπαναχώρηση Μακρόν: Αλλάζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 21:44

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γαλλία θα συντάξει εκ νέου και θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση μια νέα εκδοχή του άρθρου του νόμου για την ασφάλεια, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό της προβολής φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος.

Η διάταξη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατά της αστυνομικής βίας.

«Προτείνουμε μια νέα εκδοχή του άρθρου 24. Θα κατατεθεί μια νέα εκδοχή», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το άρθρο 24 ήταν το πιο αμφιλεγόμενο ενός νομοσχεδίου που στοχεύει να παράσχει καλύτερη προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας, θεσπίζοντας κανόνες για τη χρήση των αστυνομικών drone και περιορίζοντας τη χρήση του είδους των πυροτεχνημάτων που συχνά ρίπτονται εναντίον των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ορισμένοι θεωρούν ότι απειλείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το νομοσχέδιο δεν έγινε κατανοητό από τους πάντες και υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών και ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Για αυτό είναι απαραίτητο να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ.

Η κυβερνητική πλευρά, ωστόσο, δεν μιλά για υποχώρηση: «Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», υπογράμμισε ο Καστανέρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι απλός: να ενισχύσουμε την ασφάλεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου, αλλά επίσης να εγγυηθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση».

Η διάταξη προέβλεπε την ποινικοποίηση, με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, της «δημοσίευσης με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, του προσώπου ή άλλου χαρακτηριστικού αναγνώρισης» ενός αστυνομικού, με στόχο να πληγεί σωματικά ή ψυχολογικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...