367
Στον τουρκικό Τύπο επιβεβαιώνεται η ημερομηνία της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου | ΙΝΤΙΜΕnews

Στα Χανιά στις 31 Μαΐου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 09:15
Στον τουρκικό Τύπο επιβεβαιώνεται η ημερομηνία της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις 31 Μαΐου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στα Χανιά στις 31 Μαΐου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 09:15

Ανταποκρίθηκε τελικά στην πρόσκληση Δένδια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα έρθει τελικά στην Αθήνα την 31η Μαΐου. Μόνο που η τουρκική εφημερίδα δεν έχει όλη την αλήθεια, καθώς σύμφωνα με την «Καθημερινή» η συνάντηση είναι πιθανό να γίνει στα Χανιά και όχι στην ελληνική πρωτεύουσα, ώστε το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του να είναι λιγότερο «θεσμικό» και περισσότερο «ανθρώπινο».

Σε κάθε περίπτωση, κύριο αντικείμενο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε η τουρκική εφημερίδα, θα είναι η προετοιμασία του τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα, πάλι, με την«Καθημερινή», το σενάριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Χανιά εμπεριέχει και το σκεπτικό τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε είχε συναντηθεί ο κ. Δένδιας με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο. Τα Χανιά, εξάλλου, υπήρξαν η κοιτίδα των λεγόμενων «Τουρκοκρητικών», μουσουλμάνων που ζούσαν επί αιώνες στην Κρήτη, αλλά ξεριζώθηκαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών που επιβλήθηκε από τη Συμφωνία της Λωζάνης.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία το καθεστώς Ερντογάν επαναλαμβάνει απειλές και προειδοποιήσεις για το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λειτουργώντας ως «λαγός» του Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ότι η Αγκυρα δεν χρειάζεται συμβιβασμό με την Ελλάδα και επανέλαβε τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η χώρα του έχει δικαιώματα, καθώς έχει μία από «τις μεγαλύτερες ακτογραμμές» στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές «βλέπουν» θερμό καλοκαίρι στα Ελληνοτουρκικά, αν ο Τσαβούσογλου νιώσει την ίδια απογοήτευση με αυτή αμέσως μετά το τέλος της θυελλώδους συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Δένδια τον περασμένο Απρίλιο στην Αγκυρα.

Καθοριστική ως προς την εξέλιξη των πραγμάτων εκτιμάται ότι θα είναι η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αν υπάρξουν θετικό έδαφος και έμπρακτες δεσμεύσεις αποκλιμάκωσης από τον Ερντογάν, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, ίσως να  δοθούν τα απαιτούμενα περιθώρια για το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά, ενώ στα τέλη Ιουνίου εκπνέει το άτυπο μορατόριουμ για την έξοδο του «Oruc Reis» εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...