217
|

Χωρίς το θρήσκευμα από του χρόνου τα απολυτήρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:38

Χωρίς το θρήσκευμα από του χρόνου τα απολυτήρια

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:38

Χωρίς την αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας θα εκδίδονται από το νέο σχολικό έτος τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό αναφέρει διάταξη του υπουργείου Παιδείας με στόχο την εναρμόνιση του ισχύοντος καθεστώτος με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είχε προηγηθεί η σχετική υπουργική απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως (περισσότερα εδώ).

Η διάταξη για την μη αναγραφή του θρησκεύματος περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 41) για την ίδρυση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Δεκεμβρίου στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=4969 .

Στο νομοσχέδιο (εδώ η παρουσίασή του από την υπουργό) προβλέπεται επίσης η θεσμοθέτηση Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠΠ).

Το ΚΠΠ πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένου β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ δύναται να πιστοποιεί τη γνώση χειρισμού Η/Υ και σε άλλα ψηφιακά αντικείμενα.

Στις εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΠ μπορούν να μετέχουν έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.