567
Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα Φάρσαλα | Thanasis Kaliakoudas / SOOC

Χτύπησε και την Κρήτη ο «Ιανός» – απίστευτες καταστροφές σε Ιόνια, Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 23:24
Σε απόγνωση οι κάτοικοι στα Φάρσαλα
| Thanasis Kaliakoudas / SOOC

Χτύπησε και την Κρήτη ο «Ιανός» – απίστευτες καταστροφές σε Ιόνια, Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2020, 23:24

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» το Σάββατο, καθώς τεράστιες περιοχές από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα ως τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στ. Ελλάδα αλλά και την Κρήτη δέχτηκαν πρωτοφανή ύψη βροχής με συνέπεια οι πλημμύρες να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και δυστυχώς νεκρούς.

Ως αργά το βράδυ του Σαββάτου η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί-διασώσεις. Δυστυχώς δύο συμπολίτες μας βρέθηκαν νεκροί στη Θεσσαλία, όπου υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Στη Μαγνησία, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, το Μουζάκι, το Ρούσσο, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και τους Σοφάδες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχτηκαν τουλάχιστον 815 κλήσεις και πραγματοποίησαν 727 διασώσεις, ενώ στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχτηκαν  750 κλήσεις (93 διασώσεις). Στη Λαμία, τα Λουτρά Υπάτης, το Λειανοκλάδι, την Μακρακώμη και τους Μεξιάτες που επίσης επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις πραγματοποιήθηκαν 76 διασώσεις.

Βυθίστηκε το αεροδρόμιο στον κάμπο του Σπερχειού

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής από την αρχή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν: μία  ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Την Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, που επλήγησαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», επισκέφτηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς έφθασε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής στις 18.45 στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου Κεφαλονιάς, που ήταν και ο πρώτος σταθμός των επισκέψεων που έχει προγραμματίσει παρατηρώντας από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής στο νησί.

Στα τρία νησιά του Ιονίου ο υφυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων με όλους τους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για τον καλύτερο συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών τους προς ταχεία αποτίμηση και άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε στις 20.30 στο Αργοστόλι, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, Σταύρου Τραυλού, καθώς των δημάρχων του νησιού, Θεόφιλου Μιχαλάτου, Γεώργιου Κατσίβελη και Γεράσιμου Μονιά και κλιμακίου των σωμάτων ασφαλείας..

Την Κυριακή ο υφυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τους δημάρχους Ιθάκης και Ζακύνθου, ενώ στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν θα συμμετάσχουν επιχειρησιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 08.45 το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθάκης με συμμετοχή του δημάρχου, Διονύση Στανίτσα. Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Ζάκυνθο, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 10.30 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, με συμμετοχή του δημάρχου, Νικήτα Αρετάκη.

Απότομη αλλαγή του καιρού στην Κρήτη- Μετατράπηκαν σε λίμνες οι  δρόμοι

Απότομα άλλαξε το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με το πέρασμα του «Ιανού». Την πρωινή λιακάδα διαδέχθηκε το συννεφιασμένο μεσημέρι, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα, το σκηνικό θύμιζε τροπική καταιγίδα. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, βροντές και αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα. Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο και αποδείχθηκε αρκετό για να μετατρέψει σε λίμνη, κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.

Τόσο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα απαιτήσουν την επέμβασή τους.