477
O Mιχάλης Χρυσοχοΐδης στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη | Youtube

Χρυσοχοΐδης στη Χαλκιδική: Είμαστε εδώ, για να συμπαρασταθούμε και να κλείσουμε πληγές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 08:21
O Mιχάλης Χρυσοχοΐδης στις δηλώσεις μετά τη σύσκεψη
|Youtube

Χρυσοχοΐδης στη Χαλκιδική: Είμαστε εδώ, για να συμπαρασταθούμε και να κλείσουμε πληγές

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2019, 08:21

«Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας».

Το μήνυμα αυτό επέλεξε να στείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο Μουδανιών με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργο και τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, για την κατάσταση που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία στη Χαλκιδική, με τους επτά νεκρούς.

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν ως χώρα για την απώλεια», πρόσθεσε ο υπουργός που με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία τέτοια καταστροφή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «η παρουσία των υπηρεσιών ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση. Συνολικά 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού».

Οπως διευκρίνισε, δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά πτώσεις δέντρων και στεγάστρων που προκάλεσαν και τους θανάτους.

Τεράστια είναι εν τω μεταξύ τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και αυτά στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει ήδη καθαρίσει, με εξαίρεση το κεντρικό δικτύο όπου έπεσε μεγάλος πυλώνας ΔΕΗ και ο οποίος δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι, σε μέρος του δεύτερου ποδιού και του δήμου Προποντίδας.

Οσον αφορά την ηλεκτροδότηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι δεκάδες  υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ μάχονται για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δικτύου ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να επιδιορθωθεί το δίκτυο υψηλής τάσης.

«Είναι τεράστιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης», τόνισε, «γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, άρα είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τέλος, πως αγνοείται ένας ψαράς για τον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες ενώ κάλεσε τους πολίτες να καλούν αμέσως σε περίπτωση αγνοούμενου, στην Αμεση Δράση είτε στο 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική περιέγραψε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας και τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων.

Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, σημείωσε, «είναι ότι και οι έξι νεκροί (από τους επτά) είναι τουρίστες. Πρέπει να δούμε πώς φτάνει το μήνυμα της αυτοπροστασίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των τουριστών».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...