819
Οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ. επί τω έργω κατά τη διάλυση της πολυπληθούς συγκέντρωσης του ΚΚΕ στα Προπύλαια | ΙΝΤΙΜΕnews

Xρυσοχοΐδης σε ΚΚΕ: Η ΕΛ.ΑΣ διέλυσε παράνομη διαδήλωση 1.500 ατόμων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 18:08
Οι «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ. επί τω έργω κατά τη διάλυση της πολυπληθούς συγκέντρωσης του ΚΚΕ στα Προπύλαια
|ΙΝΤΙΜΕnews

Xρυσοχοΐδης σε ΚΚΕ: Η ΕΛ.ΑΣ διέλυσε παράνομη διαδήλωση 1.500 ατόμων

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 18:08

Απάντηση στις καταγγελίες περί «απρόκλητης επίθεσης στους διαδηλωτές του ΚΚΕ» από την Αστυνομία και «οργίου αστυνομικής βίας» έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε μία καταγραφή των γεγονότων από το μεσημέρι της Τρίτης με την πρώτη συντεταγμένη πορεία μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα προς την αμερικανική πρεσβεία, το υπουργείο αναφέρει τα ακόλουθα:

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία.

Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» (σ.σ. αναφορά με αφορμή τη σχετική καταγγελία του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη) οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών. Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αναλυτικά έχει ως εξής:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών.

Για μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Μega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ευτυχώς», είπε, «η γιορτή της Δημοκρατίας, δεν έγινε γιορτή για τον κορονοϊό».

«Ήταν σαφέστατο ότι οι επικεφαλής της αστυνομίας είπαν στους ανθρώπους του ΚΚΕ ότι δεν μπορούν να κάνουν πορεία γιατί αυτό απαγορεύεται. Επομένως, όπως έγινε και το πρωί, τους κάλεσαν να διαλυθούν. Το πρωί διαλύθηκαν χωρίς να έκτροπα. Το απόγευμα όμως είδαμε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ήθελαν να κάνουν μία ρελάνς και δυστυχώς είχαμε αυτήν την ανάγκη να διαλυθεί αυτή η συγκέντρωση. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό η αστυνομία και έκανε αυτό που έπρεπε», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας για να προσθέσει:

«Είναι πολύ μεγάλη η επιτυχία σήμερα, γιατί η στάση η αποφασιστική του Πρωθυπουργού έφερε αποτέλεσμα και μια γιορτή της Δημοκρατίας μας όπως η σημερινή, ευτυχώς δεν έγινε γιορτή για τον κορονοϊό».

Τους παραδίδουμε στην κρίση της κοινωνίας, σχολίασε σε δηκτική για τα κόμματα της Αριστεράς ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡα25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες ότι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της Κυβέρνησης. Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας.

Τους παραδίδουμε στην κρίση της», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Πειραιώς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...