461
Η αθλιότητα της Μόριας δεν πρόκειται να επαναληφθεί, διεμήνυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και έδειξε τον δρόμο για την αποσυμφόρηση του ταλαιπωρημένου εδώ και χρόνια νησιού της Λέσβου | Facebook

Χρυσοχοΐδης: Φαινόμενα «Μόρια» θα εξαφανιστούν – δεν θα ξαναδούμε ροές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 12:39
Η αθλιότητα της Μόριας δεν πρόκειται να επαναληφθεί, διεμήνυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και έδειξε τον δρόμο για την αποσυμφόρηση του ταλαιπωρημένου εδώ και χρόνια νησιού της Λέσβου
|Facebook

Χρυσοχοΐδης: Φαινόμενα «Μόρια» θα εξαφανιστούν – δεν θα ξαναδούμε ροές στα νησιά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 12:39

Μία ημέρα μετά την επιεικώς ατυχή δήλωση (εδώ) του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Λιάκου, για τους αφγανούς εμπρηστές στη Μόρια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν κατηγορηματικός: φαινόμενα τύπου Μόριας θα εξαφανιστούν και δεν πρόκειται να επαναληφθούν ποτέ ξανά.

«Η αθλιότητα και η ασχήμια της Μόριας τελείωσε, θα ισοπεδωθεί […] Είναι ένα πράγμα που δεν πρέπει να θυμάται κανείς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Παρασκευή στον «ΘΕΜΑ FM 104,6».

Οσον αφορά εξάλλου την εν εξελίξει επιχείρηση μετεγκατάστασης των προσφύγων-μεταναστών της Μόριας στον νέο, προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο υπουργός μίλησε για «θαύμα», δεδομένου όπως είπε ότι «μέσα σε λίγες ημέρες θα στεγαστούν 10-11.000 άνθρωποι».

«Μέχρι χθες [στο Καρά Τεπέ] ήταν 5.000», διευκρίνισε «και άλλοι 5.000 θα στεγαστούν σήμερα. Ελπίζω ότι έχουν μπει άλλοι 1.000 σήμερα».

Οσο για την καθυστέρηση που υπήρξε στη μεταφορά των χιλιάδων άστεγων μεταναστών (ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά), ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «υπήρχε μια δυσκολία διότι οι άνθρωποι έχουν φοβίες και ανασφάλειες και από την άλλη πλευρά υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήθελαν να μπουν σε μια λογική κέντρου με ασφάλεια».

«Είναι μια άλλη πραγματικότητα στο Καρά Τεπέ. Υπάρχουν 350 αστυνομικοί, οι οικογένεις είναι μαζί, οι μοναχικοί ξεχωριστά, η κάθε εθνότητα ξεχωριστά, για να μη σημειώνονται συμπλοκές, υπάρχει υπηρεσία ασύλου και όλα υπακουούν σε μια λογική τάξης και ασφάλειας, αλλά και ανθρωπισμού», υπογράμμισε για το νέο camp προτού επανέλθει στον σχεδιασμό αποσυμφόρησης της Λέσβου από τους αιτούντες άσυλο:

«Σε λίγες ημέρες θα φύγουν από εδώ 1.000 που θα πάρουν άσυλο και άλλοι 1.000 που είναι ευάλωτοι και ήταν προγραμματισμένο. Μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι υπηρεσίες Ασύλου θα έχουν εξετάσει τις υπόθεσεις των άλλων μισών και μέχρι το Πάσχα τους άλλους μισούς. Αρα, παραμένει η εκτίμηση ότι το Πάσχα θα έχει αδειάσει η Λέσβος γιατί θα έχει κριθεί η αίτησή τους με ένα δεδομένο».

Τέλος οι ροές στα νησιά

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι σήμερα οι ροές είναι μηδενικές, όχι γιατί οι διακινητές που στέλνουν κόσμο έχουν σταματήσει, αλλά γιατί τα σύνορα φυλάσσονται.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές και στα νησιά», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, εξηγώντας ότι πλέον «το Λιμενικό έχει αποκτήσει ένα modus operandi και δεν επιτρέπει να περάσει τα σύνορα κανείς και πολύ έγκαιρα ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές να μαζεύουν τις βάρκες».

«Τα σύνορα στον Εβρο είναι σφραγισμένα. Γίνεται επέκταση του φράχτη στα κρίσιμα σημεία», υπενθύμισε και για τα χερσαία σύνορα, γι’ αυτό άλλωστε, όπως σημείωσε, «έχει κερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη, γιατί φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει προβληματισμός για νέες πρακτικές των λαθροδιακινητών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε λέγοντας ότι «σε κάθε νέο modus operandi των διακινητών υπάρχει απάντηση των αρχών. Ολα με προβληματίζουν, αλλά πλέον είμαι σίγουρος ότι την οδό του Αιγαίου θα την ξεχάσουν πολύ σύντομα και να το θυμηθείτε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...