520
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου | INTIMEnews

Χρυσοχοΐδης: Μηχανισμός-«ομπρέλα» για τον πολίτη – Σε Μάτι, Μάνδρα υπήρξε έλλειμμα ηγεσίας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 09:47
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου
|INTIMEnews

Χρυσοχοΐδης: Μηχανισμός-«ομπρέλα» για τον πολίτη – Σε Μάτι, Μάνδρα υπήρξε έλλειμμα ηγεσίας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 09:47

Με πολύ μικρές αλλαγές, σε σχέση με την αρχική του μορφή, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πλέον, όπως σημείωσαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνει αγώνας δρόμου από τις νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εκτελεστικές πράξεις, το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες, ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει στο σύνολό του και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν από τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Τα βασικά σημεία του νέου νόμου έχουν ως εξής:

– Ενισχύονται η εκπαίδευση και ο εθελοντισμός, με τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσονται η Πυροσβεστική Ακαδημία, η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.

– Δημιουργείται κάθετη δομή για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, με έναν Εθνικό Διοικητή, 13 Περιφερειακούς Συντονιστές και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, που θα διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα διασφαλίζουν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

– Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), που διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό.

– Διασφαλίζεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.

– Καθιερώνεται και εξασφαλίζεται διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, με την ίδρυση μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, τη θέσπιση του ΕΚΕΔΑΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών), καθώς και τη σύσταση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Κινδύνου και Απειλών και τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου και Καταστροφών.

Για υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής του δέσμευσης έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το είπαμε και το κάναμε: Διασφαλίζουμε τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, βάζουμε τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δημιουργούμε μία κάθετη δομή για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στις παρεμβάσεις του κατά τη συζήτηση του νομομοσχεδίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως η προστασία της χώρας και του πληθυσμού είναι θέμα του σκληρού πυρήνα του κράτους.

Αυτό που επιλύουμε, τόνισε, είναι να υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και καλός συντονισμός όλων των δυνάμεων.

Στο Μάτι, ανέφερε ενδεικτικά, υπήρξε μια τραγωδία από έλλειψη διαχείρισης και παραδόθηκε όλος ο μηχανισμός. Δεν υπήρξε ηγεσία. Το ίδιο και στην τραγωδία στη Μάνδρα, όπου δεν υπήρξε ένα άνθρωπος τα ξημερώματα να διατάξει να κλείσει η παλαιά εθνική οδός και έτσι χάθηκαν εκεί δεκάδες άνθρωποι.

Αυτό που κάνουμε, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι να υπάρχει μια ομπρέλα, ένας σφιχτός οργανισμός, ένα υπηρεσιακό κέντρο που θα ενεργεί οριζόντια στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σε κάθετο επίπεδο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που σαφώς έχει αδυναμίες, αλλά και αυτές θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν για να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μόνιμος μηχανισμός.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρεται ότι είναι ένα ένστολο Σώμα, με αρχηγό που ηγείται. Είναι μεγάλη προίκα της χώρας ότι έχουμε αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα με αυτή τη δομή, που δύσκολα κανείς βρίσκει σε άλλη χώρα.

Στον νέο μηχανισμό εντάσσεται επιχειρησιακά και όχι διοικητικά, επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά σε αυτό το νομοθέτημα έρχεται διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα εξέλιξης σε βαθμούς και στους χαμηλόβαθμους πυροσβέστες, έτσι ώστε κι αυτοί να προάγονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...