348
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | Intime/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη η πυρκαγιά στα Βίλια, βελτίωση στην Κερατέα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 21:27
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
|Intime/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολη η πυρκαγιά στα Βίλια, βελτίωση στην Κερατέα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 21:27

Για τις νέες πυρκαγιές στην Αττική και τα πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια ενημέρωσε τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σήμερα  σημειώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 96 πυρκαγιές. Από αυτές οι πιο σημαντικές είναι στην Αττική, στα Βίλια και στο Λαύριο.

Ο υπουργός εξήγησε ότι, λόγω των ισχυρών ανέμων τα μέτωπα πήραν γρήγορα διαστάσεις και κατευθύνθηκαν σε οικισμούς, οπότε εστάλησαν μηνύματα από το «112» για την εκκένωσή τους.

Στα Βίλια οι εκκενώσεις ήταν προληπτικές, καθώς η φωτιά καίει μέσα στο δάσος και δεν έχει πλησιάσει σπίτια. Αντίθετα, στη Λαυρεωτική υπήρξαν σπίτια που κάηκαν και άλλα που υπέστησαν υλικές ζημιές.

Για την περιπέτεια υγείας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο υπουργός είπε: «Ο Νίκος είναι γεννημένος μαχητής και θα νικήσει και σε αυτή τη μάχη».

Η κατάσταση στα μέτωπα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι στη Λαυρεωτική η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και οι πυροσβέστες κάνουν προσπάθειες για την τελική οριοθέτησή τους.

Στο Μαρκάτι Κερατέας η φωτιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί ως και οκτώ αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο  της Αεροπορίας Στρατού και δύο από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αντίστοιχα, στα Βίλια η πυρκαγιά εξελίσσεται σε πυκνή δασική έκταση και κοντά σε οικισμούς, χωρίς όμως να τους απειλεί προς το παρόν.

Στην περιοχή επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί οκτώ αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News