506
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσοχοΐδης: Ασυλο μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 17:07
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρυσοχοΐδης: Ασυλο μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 17:07

Το νομοσχέδιο για το άσυλο, είναι «πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, «θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και όχι μόνο θα διακηρύσσει θεωρητικά τον σεβασμό αυτό».

Στόχος του νομοσχεδίου, συνέχισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι «να θέσει κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, βάζοντας τέλος στην ασάφεια ως προς το τι πραγματικά ισχύει σε νομοθετικό επίπεδο, ασάφεια που επηρέαζε τη λειτουργία των υπηρεσιών και τους ίδιους τους αιτούντες, οι οποίοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν ποια είναι ακριβώς η διαδικασία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους».

Το προηγούμενο σύστημα ασύλου, τόνισε ο ίδιος, «οδήγησε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται, γιατί ήταν ασαφές, δυσλειτουργικό, με περίπλοκες διαδικασίες και μη αποτελεσματικό, με συνέπεια να εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας για πολλά χρόνια».

Η προηγούμενη νομοθέτηση, πρόσθεσε, «οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

Την Πέμπτη, θα ακολουθήσει η ακρόαση φορέων και η συζήτηση επί των άρθρων και την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως με βάση τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, «η μέχρι σήμερα νομοθέτηση αγνοούσε ότι το διεθνές δίκαιο είχε σκοπό να «προστατέψει μόνο τους “ικέτες” ως ύψιστη πράξη του ανθρωπισμού, και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας και να συμπεριλάβει πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα».

Παρουσιάζοντας στους βουλευτές της επιτροπής τους στόχους της νομοθετικής ρύθμισης, ο υπουργός ανέφερε πως είναι η εξάλειψη των συνεπειών «μιας νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους. Το παρών σχέδιο νόμου περιλαμβάνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο ελληνικό σύστημα ασύλου να αντιμετωπίζει τη σημερινή πραγματικότητα δηλαδή τα κλειστά σύνορα, τις αυξημένες ροές, την έλλειψη φέρουσας ικανότητας της Ελλάδας να υποδεχθεί όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια».

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου

Τα κυριότερα σημεία και προβλέψεις των προτεινόμενων διατάξεων, είναι μεταξύ άλλων,  τα ακόλουθα:

Ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας «ευάλωτος», έτσι ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών προβλέψεων και δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι εν λόγω ομάδες, που πολλές φορές καταλήγει να είναι σε βάρος των πραγματικά ευάλωτων προσώπων.

Η πρόβλεψη για ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία.

Η εισαγωγή κυρώσεων για τις περιπτώσεις που διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των κέντρων.

Η θέσπιση πέντε διακριτών σταδίων για τη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News