421
Ο νέος καταυλισμός που στήθηκε στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και σε ένθετο το δημοσίευμα του Guardian | Elias Marcou / SOOC

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Η Λέσβος θα «αδειάσει» από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21
Ο νέος καταυλισμός που στήθηκε στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και σε ένθετο το δημοσίευμα του Guardian
|Elias Marcou / SOOC

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Η Λέσβος θα «αδειάσει» από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες που έχουν ξεμείνει στη Λέσβο θα φύγουν από το νησί μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

Μία ημέρα μετά, o Guardian σε άρθρο της ανταποκρίτριας του στην Αθήνα Ελένα Σμιθ και του Φίλιπ Ολτερμαν, φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με τις οποίες το νησί της Λέσβου θα αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το ερχόμενο Πάσχα.

Ο υπουργός παράλληλα χαιρετίζει την προσφορά της Γερμανίας να δεχτεί 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο» σχολίασε χαρακτηριστικά για τη χειρονομία της Γερμανίας. «Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σε αυτό το ζήτημα, αλλά πιστεύω επίσης ότι (τα κράτη της ΕΕ) μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα του μπλοκ, έχουμε ελαχιστοποιήσει πολύ τις ροές» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την περιβόητη εγκατάσταση στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Guardian, ο υπουργός δήλωσε ότι τα σχέδια θα επιταχυνθούν για την αποσυμφόρηση του νησιού.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Καρά Τεπέ

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000.

«Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Ήταν πολύ υπομονετικοί» δήλωσε στο βρετανικό Μέσο ο υπουργός.

Στο άρθρο του, ο Guardian έγραψε: «Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα απονεμηθεί καθεστώς πρόσφυγα και θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτοί οι πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για διάστημα έως και τριών μηνών χρησιμοποιώντας αυτά τα έγγραφα».

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα την Τρίτη για τις πυρκαγιές στον καταυλισμό ενώ αναζητείται ακόμα ένα (δείτε εδώ). Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά, όπως διευκρίνισε ο Guardian, από την αρχή οι αξιωματούχοι είχαν αποδώσει ευθύνες για τον εμπρησμό σε διαμένοντες στον καταυλισμό, που προφανώς θέλησαν να πιέσουν τις Αρχές προκειμένου να φύγουν από το νησί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας οι πρώτοι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μόρια, να μετακινηθούν σε ένα προσωρινό στρατόπεδο, κοντά στη Μυτιλήνη.

Περίπου 12.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζουν στο ύπαιθρο, συχνά σε αυτοσχέδιες σκηνές. Περίπου 406 ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα, ανέφερε τέλος ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...