1231
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή | ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης: Αλλο εγκληματικότητα άλλο εγκληματοφοβία – 117 σκληροί κακοποιοί ελεύθεροι λόγω Παρασκευόπουλου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 15:10
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής την Παρασκευή
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης: Αλλο εγκληματικότητα άλλο εγκληματοφοβία – 117 σκληροί κακοποιοί ελεύθεροι λόγω Παρασκευόπουλου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 15:10

Δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά της εγκληματοφοβίας, εξαιτίας του βάρβαρου -και πρωτόγνωρου για τα ελληνικά ήθη- εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, και του αιματηρού «ξεκαθαρίσματος» στον χώρο της νύχτας. Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής, υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στην «εύκολη» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «Κολομβίας», «Σικάγου» και τις κατηγορίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η χώρα κινδυνεύει να γίνει επαρχία της Αμερικής του προηγούμενου αιώνα».

«Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Ξαναλέω: αύξηση δεν υπάρχει», επέμεινε στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης και εξήγησε την κατάσταση λέγοντας:

«Εγκληματικότητα είναι φυσικά οι ανθρωποκτονίες και κυρίως οι ληστείες οικιών και οχημάτων, οι διαρρήξεις και η διακίνηση ναρκωτικών. Σε όλα αυτά στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το 2020 υπάρχει μείωση. Από 10 έως 40%, στην Αθήνα και στην επικράτεια.

»Τι υπάρχει όμως, τι υπήρξε και πυροδότησε φόβο κι ανησυχία: Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων.

»Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι σπάνιο, σχεδόν ανήκουστο για τα ήθη μας. Γι’ αυτό σοκάρει, συγκλονίζει. Στραγγάλισαν μάνα μπροστά στο μωρό της, χωρίς λόγο. Μας εξοργίζει, μας στοιχίζει, μας ξεπερνά. Αλλά είναι μοναδικό. Οσο κι αν φοβίζει, όσο κι αν ανησυχεί είναι μοναδικό.

»Φυσικά τους δράστες τους ψάχνουμε, με σύστημα και με πείσμα. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό. Αρα το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας».

Οσο για το μεγάλο ξεκαθάρισμα που είναι σε εξέλιξη στη λεγόμενη greek Mafia, ο υπουργός σημείωσε:

«Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν λογαριασμούς. Το 2007, το 2012, το 2017, το 2021. Δεν το λέω μοιρολατρικά ούτε σαν θεατής. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Θα επανέλθω σε αυτό. Πάντως είναι ξεκαθάρισμα, δεν είναι γενικό φαινόμενο δεν αφορά περιουσία και ζωή του μέσου πολίτη»

«Με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Δεν το υποτιμώ καθόλου αυτό, ίσα ίσα το αντίθετο. Αλλά να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Αλλο ο εγκληματοφοβία, άλλο εγκληματικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οργανωμένο έγκλημα

Το πιο επικίνδυνο είναι, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν πρόκειται για πέντε συμμορίες μπράβων της νύχτας που αλληλοσκοτώνονται κατά διαστήματα. Σιγά σιγά αυτή η κατηγορία εγκλήματος παίρνει χαρακτηριστικά οργάνωσης με ιεραρχία, σχεδιασμό και πολύ χρήμα. Και σε ορισμένους τομείς διεθνοποιείται, γεγονός που αυξάνει εκθετικά τους κινδύνους, υπογράμμισε στη σχετική αναφορά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Γι αυτό πήγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του εγκλήματος. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών και οριζόντιες συνεργασίες στο Κράτος για να σταματήσει η διόγκωση του φαινομένου. Η Αστυνομία έχει ήδη αναδιοργανώσει τα δικά της σχέδια. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές, ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα, επιθυμούμε τον συντονισμό αλλά παράλληλα ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και αρχίσαμε ήδη τις δικές μας ενέργειες και δράσεις», διαβεβαίωσε για την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ και του κράτους συνολικά..

«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αυτό το αίσθημα ανησυχίας με ακρίβεια. Το επικαλείσθε, το αποδέχομαι, αν και εσείς αμφισβητείτε σε άλλα τις δημοσκοπήσεις και κάνετε παραστάσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Συγχέετε όμως εγκληματικότητα με εγκληματοφοβία», συνέχισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Όπως σας απέδειξα, η εγκληματικότητα μειώνεται δεν αυξάνεται», επέμεινε, «ενώ η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω ειδικών γεγονότων».

Οσον αφορά τη σύζευξη που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της εγκληματικότητας και της παρουσίας της Αστυνομίας στα ΑΕΙ μέσω της ΟΠΠΙ, ο υπουργός μίλησε για «συνθήματα αμφιθεάτρου» και απάντησε εκ νέου με στοιχεία.

«Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας σε ένα τυπικό μήνα με 700 συναθροίσεις στην Αθήνα, οι 4.6 εργατοώρες αφιερώνονται στις συναθροίσεις, οι 67.4 στην αστυνόμευση και το έγκλημα, ενώ οι υπόλοιπες 28 σε διοίκηση και φύλαξη ευπαθών στόχων – 67.4 σε περιπολίες όλη τη μέρα, σε εμφανή αστυνόμευση στις γειτονιές, σε καταδιώξεις και συλλήψεις κακοποιών και 4.6 ώρες για να περιφρουρηθεί το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε 700 συναθροίσεις το μήνα, κάτι περισσότερο από 23 τη μέρα», ανέφερε συγκεκριμένα καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΛ.ΑΣ αναλώνεται στην καταστολή των διαδηλώσεις, αντί να αντιμετωπίζει το έγκλημα στις γειτονιές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε στην ανάγκη να μπει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, με την παρουσία όμως να καλύπτεται, όπως σημείωσε, κατά 80% από ένστολους ανώτατης εκπαίδευσης.

«Θα καλυφθούν αυτή τη στιγμή τα δύο πανεπιστήμια που διαθέτουν campus που διακινούνται ναρκωτικά, γίνονται κλοπές και υπάρχει βία! Φαινόμενα κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε και υπογράμμισε την ανάγκη παρουσίας του Νόμου από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομιμότητα».

«Η Αστυνομία μπαίνει σήμερα σε χώρους που χρειάζεται να εμπεδωθεί η ασφάλεια, η τάξη, ο νόμος και η δημοκρατία. Σε ένα χώρο που 50 χρόνια πάσχει στο ζήτημα αυτό. Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της αυτή που τη θεωρεί πολύ σημαντική», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πάνω από έξι φορές, τόνισε, η αντιπολίτευση μας εγκάλεσε για αστυνομοκρατία, αυθαιρεσία, περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων, υπέρμετρη βία, κατάργηση πανεπιστημιακών ελευθεριών.

«Κάθε φορά οι ισχυρισμοί κατέπεσαν στην πράξη, αποδείχθηκαν έωλα συνθήματα άλλων εποχών ή άτοπες γενικεύσεις μεμονωμένων περιστατικών. Δεν επεκτείνομαι γιατί θέλω να χαιρετήσω και πάλι το γεγονός ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι η πρώτη συζήτηση για την εγκληματικότητα.

»Επιτέλους αναγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλειά τους δεν είναι κυρ Παντελήδες, μικροαστοί και συντηρητικοί, όπως άκαρδα και άστοχα χαρακτηρίζονταν από την αξιωματική αντιπολίτευση», παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και απευθυνόμενος εκ νέου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε σε μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του:

«Δεν κάνει νόημα, δεν βγαίνει άκρη στα όσα λέτε. Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό «έξω οι μπάτσοι από τοις γειτονιές». Τώρα τι ακριβώς λέτε; Έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Αποφασίστε και πείτε μας».

Ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να πάνε  στις εγκληματογόνες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής και δουν και να ακούσουν για  τα αποτελέσματα της αστυνόμευσης και των περιπολιών της Ομάδας ΔΡΑΣΗ και μίλησε εκ νέου με συγκεκριμένα στοιχεία σύγκρισης πενταμήνου.

Στο 5μηνο 2021 σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα 2020 στην Αθήνα.

Ληστείες : μείωση 35%,

Κλοπές: μείωση 21%,

Κλοπές οχημάτων: μείωση 10%.

Σε Εξάρχεια, Αγ. Παντελεήμονα, Κολωνό, Κυψέλη, Ομόνοια, Πατήσια, Σύνταγμα, Ακρόπολη μείωση στις κλοπές 37% και στις ληστείες 17%.

33.000 περιπολίες σε 16 μήνες, έλεγχοι σε 241.500 άτομα,

35.700 προσαγωγές, 3711 συλλήψεις.

Στα Εξάρχεια, μόνο οι ΟΠΚΕ κάνουν 130 ελέγχους την ημέρα, επεσήμανε ο υπουργός, γι ‘αυτό  -είπε- ανάσανε η περιοχή, ενώ αναφερόμενος στις εκκενώσεις και σφραγίσεις 137 κτηρίων-«υγειονομικές βόμβες» στην Αθήνα, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες αλλοδαποί και  αποτελούσαν πυρήνες εγκληματικότητας, σχολίασε δηκτικά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μωρομάνες βλέπετε και αστυνομική βία μολογάτε εκεί που τρέχουν μαζί ναρκωτικά και μολότοφ».

«Εχουμε προσθέσει 1680 νέους αστυνομικούς στις καθημερινές περιπολίες. Τους κατασυκοφαντήσατε ως επικίνδυνους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς. Να τους αποσύρουμε; Κάθε μέρα γίνονται 1500 έλεγχοι στην Αθήνα, κάθε μέρα 8.000 ελεγχόμενα άτομα. Μέχρι προχθές μιλάγατε για αστυνομοκρατία. Να τους μειώσουμε;» ρώτησε τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χρυσοχοΐδης πριν κλείσει την ομιλία του με μία αναφορά στα αποτελέσματα εφαρμογής του «περίφημου» νόμου Παρασκευόπουλου.

«Αλήθεια είστε ακόμη περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Παρασκευόπουλου; Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά και προέβη σε μία συνταρακτική αποκάλυψη και πάλι βάσει συγκεκριμένων στοιχείων:

Οπως είπε, σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020 -στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων- οι 51 (ποσοστό 43,45%) είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειοψηφία τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης, χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...