653
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην παρουσία του το πρωί της Τετάρτης στο στούντιο του ΣΚΑΪ | SKAI/WebTV

Χρυσοχοΐδης για άνοιγμα λογαριασμών: Ψάχνουν να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:48
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην παρουσία του το πρωί της Τετάρτης στο στούντιο του ΣΚΑΪ
|SKAI/WebTV

Χρυσοχοΐδης για άνοιγμα λογαριασμών: Ψάχνουν να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:48

Λίγο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για το άνοιγμα των λογαριασμών του  Κώστα Σημίτη και μελών της οικογένειάς του, κατόπιν εντολής της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – το  όνομα του οποίου εμπλέκεται επίσης στο άνοιγμα των λογαριασμών- τονίζει πως όλα γίνονται για να ενοχοποιηθεί ο πρώην πρωθυπουργός!

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαίωσε το άνοιγμα των λογαριασμών Σημίτη. Εκτός από τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού η Αρχή ζήτησε να γίνει το ίδιο και για τους  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελο Μαλαίσιο, ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, με αφορμή δημοσιεύματα για ποσό 800 χιλιάδων ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε ότι έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ».

«Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν… καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Σχολιάζοντας την ενέργεια της Ανεξάρτητης Αρχής, ο  πρώην υπουργός έκανε λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση συζητήσεις καφενείου.

«Να ξέρουν όμως» πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».

 Το έγγραφο

Το έγγραφο που αποκαλύπτουν «Τα Νέα» φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 6571/2018 και ημερομηνία 30/10/2018 και υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημ. Καυκαλά.

Οπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι έργο της Αρχής είναι «α) η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

β) ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων εις βάρος τους και εις βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

γ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στην περίπτωση αα” της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3213/2003 (Α” 309)».

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Δικαστικές πηγές, πάντως, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», σημείωναν για το θέμα, πως η παραγγελία της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών  δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ύποπτη ροή χρήματος πολύ περισσότερο δεν ισοδυναμεί με ευρήματα ποινικώς αξιολογήσιμα . Ο δρόμος, άλλωστε, είναι μακρύς, έσπευσαν να υπογραμμίσουν.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και βάζουν στο κάδρο και τη σύζυγο του και τον αδελφό του για μια κατάθεση ενός Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας «Θαλής» που ενδιαφερόταν για το C4I, ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε στη Γαλλία επειδή δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο Γάλλος είχε πει τότε ότι «δεν μπορέσαμε να πάρουμε το σύστημα ασφάλειας, γιατί οι Αμερικανοί είχαν πρόσβαση στον πρωθυπουργό και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». «Αυτή είναι η ιστορία. Υπάρχει και ένας λογαριασμός του Κώστα Σημίτη προς τον αδελφό του. Έτσι προσπαθούν να στήσουν κάτι», ανέφερε στις δηλώσεις του ΣΚΑΪ.

«Δεν εκπλήσσομαι», τόνισε. «Ψάχνουν τρόπο να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη» και το  γεγονός και μόνο «ότι βάζουν και την κυρία Σημίτη και τον αδελφό του [πρώην πρωθυπουργού]  και ταυτόχρονα εμπλέκουν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, δείχνει που θέλουν να το πάνε», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς μου, ας κάνουν ότι θέλουν δεν με αφορά. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Είμαι ένας πολίτης που σέβεται το νόμο», επανέλαβε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, είπε, δίνουν κουράγιο στους ΑΝΕΛ λέγοντας τους «μείνετε, όλο και κάποιον θα βάλουμε φυλακή. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...