Επικαιρότητα

«Χρυσή» συμφωνία για όλους!

Η νέα επενδυτική συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ανοίγει τον δρόμο για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ύψους $1,9 δισ. και τη δημιουργία 3.000 άμεσων θέσεων εργασίας στην ΒΑ Χαλκιδική
Protagon Team

Επενδύσεις €3,1 δισ. Νέες Θέσεις εργασίας 3.070. Κρατικά έσοδα €2 δισ. Επενδύσεις €70 εκατ για εβληματικά έργα υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Έλεγχος και διαφάνεια στη λειτουργία. Βέλτιστες διεθνώς περιβαλλοντικές πρακτικές, και πιο αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα κυριότερα οφέλη που προκύπτουν από την νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική τα επόμενα 25+ χρόνια (αντί για 18 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση). Μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής, που δίνει το έναυσμα για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Η νέα επενδυτική συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός (100% θυγατρικής της καναδικής Eldorado Gold) με το Ελληνικό Δημόσιο. Τη βελτιώνει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο, που προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους $1,9 δισ. (€1,56 δισ) για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στις Σκουριές ΧαλκιδικήςΠρόκειται για μία συμφωνία από την οποία όλοι μπορούν να περιμένουν οφέλη:

Εργαζόμενοι στα μεταλλεία
Τα βασικά του νέου επενδυτικού σχεδίου

 

Η νέα επενδυτική συμφωνία συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει:

«Μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης»

«Αυτή η συμφωνία – ορόσημο αντικατοπτρίζει την πραγματική επιθυμία και των δύο πλευρών να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό πλαίσιο που να μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας προς όφελος όλων: κράτους, τοπικών κοινωνιών, εργαζομένων και επενδυτών”, λέει σχετικά ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εldorado Gold. “Τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με τα υπόλοιπα έργα της Eldorado ανά τον κόσμο, θα αναδειχθούν σε καταλύτες μετασχηματισμού για την εταιρεία. Έχουμε πλέον καταλήξει, από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία που, με την επικύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει τον οδηγό για την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και θα στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για την άνθιση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Μαζί, δημιουργούμε μία ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με την μέγιστη υπευθυνότητα και ασφάλεια προς τους ανθρώπους μας, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.».

Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας

Η Επενδυτική Συμφωνία θα υποβληθεί προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο προσεχές διάστημα και θα τεθεί επίσημα σε ισχύ με την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Μάθετε περισσότερα για τη νέα επενδυτική συμφωνία εδώ.