202
Ακριβοθώρητες και πανάκριβες οι ντομάτες στο Πακιστάν | EPA/SHAHZAIB AKBER

«Χρυσές» οι ντομάτες στο Πακιστάν, βάζουν φρουρούς στις σοδειές

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 21:27
Ακριβοθώρητες και πανάκριβες οι ντομάτες στο Πακιστάν
|EPA/SHAHZAIB AKBER

«Χρυσές» οι ντομάτες στο Πακιστάν, βάζουν φρουρούς στις σοδειές

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 21:27

Ενας συνδυασμός κακών καιρικών συνθηκών και λανθασμένων κυβερνητικών αποφάσεων εκτόξευσε τις τιμές της ντομάτας στο Πακιστάν, οδηγώντας σε απόγνωση και τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς.

Μέσα σε μια εβδομάδα η τιμή πενταπλασιάστηκε και έφτασε να πωλείται 350 ρουπίες (σχεδόν δύο ευρώ) το κιλό.

Στην επαρχία Σιντχ στα νότια της χώρας άρχισαν μάλιστα να καταγράφονται κλοπές σε χωράφια από επιτήδειους που αρπάζουν τη σοδειά πριν φτάσει στην αγορά. Δεν είναι περίεργο που οι κτηματίες προσλαμβάνουν ένοπλους φρουρούς για να προστατεύσουν την περιουσία τους όλο το 24ωρο.

Οι βροχοπτώσεις κατέστρεψαν τις ντοματιές πριν ακόμη δώσουν καρπούς, οδηγώντας στις ελλείψεις, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, που συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει η νέα συγκομιδή σε τρεις εβδομάδες.

Ως ένα προσωρινό μέτρο, επιτράπηκε η εισαγωγή από το Ιράν για να σταθεροποιηθούν οι τιμές, ανέφεραν οι Times.

Η κυβέρνηση του Ιμράν Χαν, άλλοτε αστέρα του κρίκετ, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην οικονομία ενώ πιέζεται και από τον υψηλό πληθωρισμό.  Mια ατυχής δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού –που είπε ότι οι ντομάτες είναι διαθέσιμες για μόλις 17 ρουπίες το κιλό– μεγάλωσε την οργή των πολιτών.

Πάντως οι παραγωγοί κατηγορούν την κυβέρνηση για την υψηλή φορολογία, τους δασμούς, αλλά και τη καραντίνα στα σύνορα για τις εισαγωγές από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...