225
|

Χριστούγεννα στην εποχή του Brexit όπως στην εποχή του Ντίκενς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:09

Χριστούγεννα στην εποχή του Brexit όπως στην εποχή του Ντίκενς

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:09

Ο γκρίζος ουρανός βαραίνει πάνω από τα κεφάλια της βρετανικής εργατικής τάξης, τα πεσμένα φύλλα σαπίζουν στον δρόμο με τα τούβλινα φτωχόσπιτα, παρέα με τα σκουπίδια – ας σκεφθούμε ένα χειμωνιάτικο αστικό σκηνικό τόσο σκοτεινό και δυσοίωνο, διότι αυτό είναι και το κατάλληλο για να αποδώσει σκηνογραφικά τις συνθήκες εξαθλίωσης που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες στη Βρετανία.

Η εφημερίδα Independent ασχολήθηκε με τη φτώχεια που «τρύπωσε» σε κάμποσα δημόσια σχολεία και επιβεβαιώνεται από στατιστικές, έρευνες και -το βασικότερο- από μαρτυρίες.

Οι δάσκαλοι μιλούν χωρίς περιφράσεις για το σοκαριστικό θέμα. Τα νέα επίπεδα της παιδικής φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ καταθλιπτικά για τους μαθητές τους, ομολογούν. Ολο και λιγότερες οικογένειες μπορούν να στείλουν τα τέκνα τους στις τάξεις, για να μάθουν γράμματα, ντυμένα με τα κατάλληλα ρούχα και υποδήματα. Τα ντύνουν στην κυριολεξία με ράκη.

Φτώχεια, η μεγαλύτερη ντροπή

Τα ενδύματά τους είναι από δεύτερο και από τρίτο χέρι, τριμμένα και δεν αντέχουν στο χειμωνιάτικο ψύχος. Τα παπούτσια τους είναι σκισμένα, τρύπια, «ματισμένα» πρόχειρα με κολλητικές ταινίες και σκοινιά – και όλα τα παιδιά που υφίστανται αυτήν την ατίμωση ντρέπονται, λένε οι δάσκαλοί τους. Ντρέπονται από ατόφιο φιλότιμο.

Τι να πει κανείς… Εικόνες βγαλμένες λες από σελίδες του Τσαρλς Ντίκενς, σαν να έχουμε γυρίσει στη βικτωριανή εποχή.

Απίστευτα πράγματα μέσα στις χρονιάρες μέρες (στις έκτακτες δαπάνες των οποίων οι γονείς αυτών των παιδιών είναι αδύνατον να ανταποκριθούν, εννοείται).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...