484
|

Χρήστος Μεγάλου: Οι 12 πρωτιές της Τράπεζας Πειραιώς στην πορεία μετασχηματισμού της

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 09:04

Χρήστος Μεγάλου: Οι 12 πρωτιές της Τράπεζας Πειραιώς στην πορεία μετασχηματισμού της

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 09:04

Στις πρωτιές που έχει επιτύχει η Τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία χρόνια στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών, σε διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόοδο του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας, με την επωνυμία ΑCT, το οποίο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, «η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα».

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «θα διατηρεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και θα υποστηρίζει ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο μετασχηματισμός της Τράπεζας εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» και όπως επεσήμανε ο κ. Μεγάλου, «μόλις τρεις μήνες από την παρουσίασή του, η πρόοδος στην υλοποίησή του είναι εντυπωσιακή, καθώς οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που περιλάμβανε ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα με συναλλαγές που ανοίγουν δρόμο στην τραπεζική αγορά».

Ως κορυφαίες επιτυχίες της Τράπεζας Πειραιώς στην πορεία μετασχηματισμού της, ο κ. Μεγάλου ανέφερε:

– Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από Τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017

– Την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ΑΤ1, που είναι η πρώτη στην Ελλάδα.

– Την έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019, την πρώτη μετά από μια δεκαετία.

– Την πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer, τον Όμιλο Intrum

– Την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών

– Την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (Amoeba)

– Τη συνθετική τιτλοποίηση

– Την έκδοση ομολόγου ESG (Environmental, Social, Corporate Governance-Περιβάλλον, Κοινωνίας και Εταιρική Διακυβέρνηση).

– Τη δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG

-Τη σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG

– Την υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (υπογραφή Αρχών UNEP FI)

– Την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της Τράπεζας

Η Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, πέτυχε ή διατήρησε την ηγετική θέση της, μεταξύ άλλων, σε χορηγήσεις και καταθέσεις, με μερίδιο περί το 30%, στον αγροτικό τομέα, στον ψηφιακό τομέα, στη βιώσιμη τραπεζική, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εφαρμογή κριτηρίων ESG στη λειτουργία της, στη μείωση του κόστους.

«Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. Και αυτή την ομαδική δουλειά είναι που παίρνουμε μαζί μας στην επόμενη ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ, με την οποία πηγαίνουμε ταχύτερα στον στόχο για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)», υπογράμμισε και πλέον η Τράπεζα, απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, εστιάζει στο φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο έχει στόχο τη μετάβαση στη νέα τραπεζική εποχή.

«Αν κάτι επιβεβαιώθηκε κατά την πανδημία, είναι ότι το περιβάλλον μεταβάλλεται και ο μόνος τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί είναι να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοικτοί στις αλλαγές, ανταποκρινόμαστε όταν λειτουργούμε υπό πίεση και μάλιστα καινοτομούμε και ανοίγουμε δρόμους», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...