544
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street | EPA/JUSTIN LANE

Χρήμα: Επιστροφή στο μέλλον με Pfizer και… «θείο Τζο»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 10:01
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street
|EPA/JUSTIN LANE

Χρήμα: Επιστροφή στο μέλλον με Pfizer και… «θείο Τζο»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 10:01

Ενθουσιασμένος με την επιστροφή στην κανονικότητα των διεθνών αγορών τίτλων είναι ο αρθρογράφος της Repubblica Φραντσέσκο Γκουερέρα, οικονομικός αναλυτής, όχι μόνο επειδή το ράλι της περασμένης Δευτέρας σηματοδοτεί «επιστροφή στο μέλλον», όπως γράφει, αλλά επειδή αιτία του είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ίδιο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.

Η καπιταλιστική μηχανή θα δουλέψει και πάλι, καλοκουρδισμένη αυτή τη φορά, σαν καινούργια, με τον Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο και με τον κορονοϊό οσονούπω στο καναβάτσο από το εμβόλιο της Pfizer.

«Αυτό που κάνει τη διαφορά», τονίζει ο αρθρογράφος, «είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου έχει αλλάξει. Η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της νίκης του Μπάιντεν ήταν θετική: λιγότερο χάος από ό,τι με τον Τραμπ, συν το πλεονέκτημα ότι οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο και στη Γερουσία δεν θα επιτρέψουν στον νέο πρόεδρο να λάβει μέτρα πολύ “αριστερά”, όπως η αύξηση των φόρων, η αλλαγή του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ και κάποια επίθεση στη Silicon Valley»

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις «σίγουρα θα φέρουν περισσότερη σταθερότητα στον Λευκό Οίκο. Ειδικά στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και στο θέμα της μετανάστευσης».

Ο κόσμος, για τον Γκουερέρα, απαλλάχτηκε λοιπόν από τη «σκληρή γραμμή Τραμπ» σε κομβικά σημεία της παγκοσμιοποίησης. «Ο Τραμπ», και στα δύο παραπάνω θέματα, «δημιούργησε προβλήματα για τις εταιρείες και μείωσε το οικονομικό δυναμικό των ΗΠΑ». Ετσι «ο θείος Τζο» είναι το κατάλληλο πρόσωπο για «να βασιστούν επάνω του οι αγορές», στην πεπατημένη ασφάλεια των Δημοκρατικών διακυβερνήσεων.

Ο αρθρογράφος χάρηκε που πήραν επάνω τους οι τιμές των μετοχών εταιρειών προβληματικών κλάδων πια, τους οποίους κατέστρεψε η πανδημία, όπως λόγου χάρη είναι οι αεροπορικές μεταφορές, και δηλώνει ότι απολαμβάνει «τη θέα των ευρωπαϊκών και κυρίως των αμερικανικών δεικτών που ανεβαίνουν στα ύψη», όπως και το γεγονός ότι «οι ιστοσελίδες των χρηματιστών κατέρρευσαν υπό το βάρος της χιονοστιβάδας των παραγγελιών που έκαναν μικροί επενδυτές».

Είναι εικόνα από το ανέφελο μέλλον αυτή, εκτιμά και ένας νεοϋορκέζος χρηματιστής που μνημονεύει ο Γκουερέρα, ο οποίος «σκεφτόταν την επιστροφή στην επιθυμητή ομαλότητα της αγοράς πριν από τον κορονοϊό». Ετσι δεν είναι δευτερεύον θέμα και η ανακάλυψη της Pfizer, το θαυματουργό εμβόλιο που όλοι περιμένουν στη Δύση «και πριν από τα Χριστούγεννα». Κάθε άλλο μάλιστα. Εξαρτώνται πολλά από αυτό, σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο τουλάχιστον: η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας «έκανε τις αγορές να πιστέψουν σε μια επιστροφή στο μέλλον, αλλά τι θα συμβεί αν υπάρχουν εμπόδια, καθυστερήσεις και προβλήματα στην έγκριση, όπως συμβαίνει συχνά με τα φάρμακα;»

Ωστόσο ο Γκουερέρα κρίνει ότι μακροπρόθεσμα η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα έχει μεγαλύτερο βάρος. «Με ή χωρίς το εμβόλιο, οι μηχανισμοί τόνωσης που χτίστηκαν από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες θα παραμείνουν ανέπαφοι: πολύ χαμηλοί συντελεστές, φορολογικά κίνητρα και ταμεία έκτακτης ανάγκης θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό».

Ενας ξαφνικός σφάχτης του μυαλού, όμως, τον οποίο μάλλον προκάλεσε η μεθυστική παρήχηση των ιταλικών λέξεων στη φράση «il trionfo della speranza sull’ esperienza» έβαλε τον Γκουερέρα στον πειρασμό να μεταφέρει αυτές τις τρομερές λέξεις στο άρθρο του. Σημαίνουν «ο θρίαμβος της ελπίδας πάνω στην πείρα» – πάνω στο βίωμα, καλύτερα. Ο καλός αρθρογράφος έγινε ρεπόρτερ και έβαλε αυτά τα λόγια στο στόμα ενός τρίτου προσώπου, κάποιου «βετεράνου των αγορών», πολύπειρου και, ως εκ τούτου, απαισιόδοξου ανθρώπου. Τάχα έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα; Ο «θείος Τζο» να βάλει το χέρι του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...