606
Μεγάλο το πλήθος των διαδηλωτών στο πάρκο Βικτόρια | REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Νέα μαζική διαδήλωση με 1,7 εκατ. άτομα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 12:20
Μεγάλο το πλήθος των διαδηλωτών στο πάρκο Βικτόρια
|REUTERS

Χονγκ Κονγκ: Νέα μαζική διαδήλωση με 1,7 εκατ. άτομα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 12:20

Κοντά 1,7 εκατ. άτομα, το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ, βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή απόγευμα για να δείξουν ότι το κίνημα κατά της κυριαρχίας της Κίνας στην περιοχή και υπέρ της Δημοκρατίας, εξακολουθεί να έχει λαϊκή αποδοχή, παρά τις απειλές για επέμβαση του Πεκίνου.

Η εικόνα των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και δεν έχουν προηγούμενο στην πρώην βρετανική αποικία, αμαυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από σκηνές βίας έπειτα από πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο.

Στην προσπάθεια να απορριφθούν οι κατηγορίες της κινεζικής κυβέρνησης για «τρομοκρατία» από μέρους των διαδηλωτών, η έκκληση για μια «συνετή και μη βίαιη» διαμαρτυρία αυτή την Κυριακή, προήλθε από το Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια οργάνωση κατά της βίας, που διοργάνωσε τις τεράστιες διαδηλώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Η καταρρακτώδης βροχή δεν πτόησε ούτε οικογένειες με παιδιά, που γέμισαν το πάρκο Βικτόρια και τους γύρω δρόμους και ξεκίνησαν να περπατούν προς τα κυβερνητικά κτίρια, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας για πορεία.

Αστυνομικοί στους δρόμους, ενώ διαδηλωτές τους φωτογραφίζουν

Το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν ακόμα στους δρόμους. Ενας από τους στόχους της διαμαρτυρίας τους είναι η αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών, που είναι έντονη τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών.

«Ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίστηκε την κατάσταση είναι εντελώς εκτός τόπου» δήλωσε ο διαδηλωτής Τζέιμς Λέουνγκ.

Διαδηλωτές προσπαθούν να φυλαχθούν από τα δακρυγόνα

Αλλοι αναγνώριζαν ότι υπάρχει μια αύξηση της βίας στις τάξεις των διαδηλωτών, με τις διαδηλώσεις να καταλήγουν όλο και πιο συχνά σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ριζοσπάστες που δεν διστάζουν πλέον να εκσφενδονίσουν πέτρες ή κοκτέιλ μολότοφ και να χρησιμοποιήσουν σφεντόνες.

«Ορισμένοι έχουν έναν ακραίο τρόπο να εκφράζουν τις απόψεις τους», παραδέχεται ο Ρέι Τσενγκ, 30 ετών.

«Είμαι κατά της βίας», εξήγησε δίπλα του μία γυναίκα ονόματι Γουόνγκ, 54 ετών. «Ομως ο κόσμος είναι οργισμένος. Οσο δεν απαντά η κυβέρνηση στα αιτήματά μας, τόσο πιο πολλοί θα κατεβαίνουμε στους δρόμους.

»Αλλά κι αυτοί που είναι βίαιοι, δεν κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να σπάνε βιτρίνες, δεν τραυματίζουν, ενώ η αστυνομία τραυματίζει ανθρώπους», είπε δείχνοντας τη φωτογραφία μιας γυναίκας που έχει χτυπηθεί στο μάτι από σφαίρα αστυνομικού.

Πολύχρωμο το πλήθος με τις ομπρέλες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

«Θέλουμε να παραιτηθεί η Κάρι Λαμ (η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ), αλλά θέλουμε επίσης να παραιτηθεί και ο αρχηγός της αστυνομίας (Στίβεν Λο)», πρόσθεσε.

Η ημιαυτόνομη περιφέρεια διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την επαναφορά της στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και δράσεις που ξεκίνησαν ζητώντας να μην εκδίδονται κατηγορούμενοι για να δικαστούν στην Κίνα και συνέχισαν διεκδικώντας κυρίως το δικαίωμα ψήφου για όλους.

Δέκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.

Ετσι, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο δραστικές κινητοποιήσεις, όπως ήταν ο αποκλεισμός του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ , με καθιστική διαμαρτυρία, που προκάλεσε την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.

Η εικόνα της κινητοποίησης που μέχρι τότε απολάμβανε τη λαϊκή υποστήριξη, αμαυρώθηκε επίσης από την επίθεση στο αεροδρόμιο κατά δύο ατόμων που φέρεται να ήταν κατάσκοποι υπέρ του Πεκίνου.

Για αυτό και οι προειδοποιήσεις της κεντρικής κινεζικής εξουσίας, που χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και απείλησε να επέμβει στην περιφέρεια, γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Η κινεζική προπαγάνδα χρησιμοποίησε κατά κόρον τις εικόνες στο αεροδρόμιο για να δυσφημίσει την κινητοποίηση. Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης εικόνες κινέζων στρατιωτών και μαζικής μεταφοράς αρμάτων μάχης από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Σενζέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...