374
Ενας επισκέπτης στο μουσείο κοιτά φωτογραφίες της συγκέντρωσης των φοιτητών και άλλων αντιφρονούντων στην Τιενανμέν | REUTERS/Lam Yik

Χονγκ Κονγκ: Εκλεισαν το μουσείο για την πλατεία Τιενανμέν λίγο πριν την 32η επέτειο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 12:30
Ενας επισκέπτης στο μουσείο κοιτά φωτογραφίες της συγκέντρωσης των φοιτητών και άλλων αντιφρονούντων στην Τιενανμέν
|REUTERS/Lam Yik

Χονγκ Κονγκ: Εκλεισαν το μουσείο για την πλατεία Τιενανμέν λίγο πριν την 32η επέτειο

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 12:30

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν απαγορέψει κάθε εκδήλωση μνήμης για την 32η επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, που έγινε στις 3 και 4 Ιουνίου του 1989.

Η αστυνομία έκλεισε την Τετάρτη, το Μουσείο της 4ης Ιουνίου, που είναι αφιερωμένο σε μία από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Κίνας με το πρόσχημα ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Times.

Μία ημέρα νωρίτερα, είχε συλλάβει μία και μοναδική διαδηλώτρια, ετών 65, που φώναζε μόνη της συνθήματα για την Τιενανμέν, την γνωστή στο Χονγκ Κονγκ ως «γιαγιά Γουόνγκ».

Οι αρχές έχουν απορρίψει τα αιτήματα ακτιβιστών για τελετές μνήμης και συγκεντρώσεις. Πέρυσι, είχε συμβεί το ίδιο, αλλά τελικά, χιλιάδες γενναίοι είχαν τολμήσει να ανάψουν κεριά στον δρόμο στη μνήμη των χιλιάδων σφαγιασθέντων από το κινεζικό καθεστώς. Μερικές ημέρες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε 20 από τους διοργανωτές.

Οποιος τολμήσει φέτος να τιμήσει με οποιοδήποτε τρόπο, δημοσίως, τα θύματα της τραγωδίας, θα συλληφθεί και θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια, για παραδειγματισμό, προειδοποίησαν οι αρχές.

Στους δρόμους θα αναπτυχθούν 3.000 πάνοπλοι αστυνομικοί για να αντιμετωπίσουν τους επίδοξους «αντιστασιακούς».

Το Χονγκ Κονγκ, όταν ανήκε στη Βρετανία, τιμούσε κάθε χρόνο την επέτειο της Τιενανμέν. Από πέρυσι, απαγορεύθηκε, όπως φυσικά απαγορεύεται και οποιαδήποτε μνεία στο γεγονός, στην Κίνα.

Το μικρό Μουσείο της 4ης Ιουνίου, λειτουργεί από το 2019. Είχε προλάβει να παραμείνει ανοικτό για τρεις ημέρες, από την επαναλειτουργία του λόγω της πανδημίας, στη διάρκεια των οποίων το επισκέφθηκαν 550 άτομα. Την τέταρτη ημέρα, το έκλεισαν οι αρχές. Οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι δεν θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα γιατί παρέθεταν απλώς τα ιστορικά στοιχεία -τα οποία φυσικά δεν δέχεται η επίσημη Κίνα.

Επισκέπτες στο μουσείο, μία ημέρα πριν το κλείσουν οι αρχές
Τι συνέβη στην Τιενανμέν

Τη νύκτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989 στρατιώτες και άρματα μάχης κατέστειλαν το κίνημα των φοιτητών που είχαν καταλάβει επί ενάμιση μήνα την πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο απολογισμός της επιχείρησης αυτής, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και καταδίκες από όλον τον κόσμο, εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες νεκρούς. Ο ακριβής αριθμός μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...